Videospeler inladen...

Duitse politie pakt 25 aanhangers van rechts-extremistische terreurgroep op die staatsgreep voorbereidde

In Duitsland zijn bij een grootschalige politieactie 25 aanhangers van een rechts-extremistische terreurgroep opgepakt. De mannen en vrouwen zouden banden hebben met de zogenoemde Reichsbürgerbeweging. Ze zouden een gewapende aanval op het Duitse parlement hebben gepland en ze wilden politici ontvoeren. Hun doel is de Duitse staat omver te werpen.

Meer dan 3.000 politieagenten deden huiszoekingen op meer dan 100 plaatsen in 11 van de 16 deelstaten in Duitsland. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel werden er ook barakken van de Duitse speciale eenheden doorzocht.  

De Duitse politie had in totaal 52 verdachten op het oog. Daarvan zijn er tot nog toe 25 opgepakt. Het gaat om 24 Duitsers en één Russische vrouw. Onder de beschuldigden bevinden zich onder anderen ex-elitesoldaten en een voormalig parlementslid van de radicaal-rechtse partij AfD. 

BEKIJK - Zwaarbewapende politie-eenheden vallen huis binnen in Berlijn:

Videospeler inladen...

De verdachten zouden deel uitmaken van een terreurgroep die als doel had om de Duitse staat met geweld omver te werpen en te vervangen door een eigen staat, zeggen de aanklagers. Ze zouden van plan zijn geweest om het Duitse parlement in Berlijn te bestormen en politici te ontvoeren. Er zouden ook plannen zijn geweest om het stroomnetwerk in Duitsland deels lam te leggen.

De verdachten maken deel uit van een heterogene groep, die dan weer deel uitmaakt van de Reichsbürgerbeweging. Ze worden deels gedreven door het verzet tegen het coronabeleid. Verschillende vermoedelijke leden van de groep staan erom bekend het coronaprotest aangewakkerd te hebben. Er zijn ook verdachten die geradicaliseerd zijn door allerhande complottheorieën, waaronder ook die van QAnon. 

De Reichsbürgerbeweging is een beweging die de legitimiteit van de Duitse staat niet erkent. De leden weigeren ook vaak belastingen te betalen en verzamelen illegale wapens.

Prins aan het hoofd

De Reichsbürger-beweging bestaat uit kleinere groepen met namen zoals "Confederatie van het Duitse Rijk" of "Koninkrijk Duitsland". De Duitse binnenlandse inlichtingendienst schat dat de beweging ongeveer 21.000 aanhangers telt, van wie zo'n 1.150 als rechts-extremistisch wordt beschouwd en zo'n 2.000 als "mogelijk gewelddadig".

Binnen die beweging zou zich een terreurgroep gevormd hebben, met als centrale figuur Heinrich Reuss, een 71-jarige man van een oude Duitse adellijke familie, het Huis van Reuss, die ooit regeerde over delen van Oost-Duitsland. Reuss noemt zichzelf een prins. Hij is een van de opgepakte verdachten. De Russische vrouw die werd opgepakt, zou zijn partner of op zijn minst een goede vriendin zijn.

Reuss is van oordeel dat de Duitse bondsrepubliek zoals die nu bestaat, geen onafhankelijke staat is, maar nog altijd gecontroleerd wordt door de geallieerden, zoals in de jaren na de Tweede Wereldoorlog het geval was. Reuss wil de Duitse staat daarom omverwerpen en een eigen staat vormen, naar het model van het Duitse Rijk in 1871.

Het Huis van Reuss distantieerde zich eerder al van Heinrich Reuss. Hij wordt een "verwarde man" genoemd, "die in complottheorieën gelooft".

Een zelfgemaakt paspoort van een aanhanger van de zogenoemde Reichsbürger.

Schaduwkabinet en schaduwleger

De verdachten die zijn opgepakt, hadden al redelijk concrete plannen. Zo had de groep al een schaduwkabinet samengesteld voor wanneer de Duitse staat omvergeworpen zou zijn. Aan het hoofd van die regering zou Reuss zelf staan. Het ministerie van Justitie zou dan weer naar een voormalig parlementslid van de AfD gaan. Zij is momenteel rechter in Berlijn. Ook zij werd vanmorgen opgepakt.

De verdachten zouden ook de bedoeling hebben gehad om een schaduwleger op te richten dat het Duitse leger op termijn zou moeten vervangen. De beweging is namelijk opgedeeld in een politieke en militaire tak. Die laatste wordt geleid door een voormalige legercommandant. 

BEKIJK - Aanhouding van een rechter en voormalig AfD-parlementslid in Berlijn:

Videospeler inladen...

Oproep tot actie

De politieactie van vandaag is veel omvangrijker dan Duitsland de laatste jaren gewoon is. Sommige Duitse media spreken over de grootste antiterreuractie in de geschiedenis van de Duitse republiek. "Maar het gaat dan ook om een zeer specifieke samenstelling van de verdachten", duidt correspondente Charlotte Waaijers. "De combinatie van een prins met geld, een politicus en ook iemand die nog actief is in het leger, daar maken de autoriteiten zich ernstige zorgen over." Met name doordat er voormalige én actieve leden of reservisten van het leger met speciale training deel van uitmaken, wordt de groep als gevaarlijk beschouwd.

Hoewel er al redelijk concrete ideeën waren uitgedacht, waren ze echter nog niet in detail gepland. Wanneer ze uitgevoerd zouden worden, was bijvoorbeeld nog niet beslist."Maar de afgelopen weken gingen binnen de beweging steeds meer stemmen op om tot actie over te gaan", zegt Waaijers. "Daarom heeft de politie nu ingegrepen."

Alle opgepakte verdachten moeten binnen de 48 uur voor een onderzoeksrechter verschijnen. Die zal beslissen of ze in voorhechtenis moeten. Duitsland was overigens niet het enige land waar verdachten zijn opgepakt. Ook in de Italiaanse stad Perugia is een Duitser opgepakt die in verband gebracht wordt met de terreurgroep. Het gaat om een 64-jarige voormalige legerofficier. De man werd opgepakt in een hotel. Er zijn ook spullen in beslag genomen die "verband houden met de subversieve activiteiten" van de groep, zegt de Italiaanse politie.

Rusland betrokken?

Tijdens een persconferentie liet de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser weten dat de veiligheidsdiensten elke mogelijke link tussen de terreurgroep en Rusland onderzoeken. Naar verluidt zou de groep via de partner van Reuss, een Russische, contact hebben gelegd met de Russische autoriteiten.

Rusland was er als de kippen bij om kort na het nieuws over de arrestaties elk mogelijk verband tussen de groep en de Russische overheid te ontkennen.

Meest gelezen