Implantaatbedrijf Elon Musk onder vuur wegens dierenproeven

Eén van de bedrijven van miljardair Elon Musk wordt beticht van het schenden van het dierenwelzijn. Een federaal onderzoek is geopend. Dat heeft persbureau Reuters vernomen.

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het gaat om Neuralink. Dat technologiebedrijf werkt aan een hersenimplantaat waardoor het brein rechtstreeks kan communiceren met een computer. Musk liet vorige week weten dat binnen de zes maanden de eerste implantaten bij mensen konden worden geplaatst.

Klachtenvan medewerkers

Neuralink wil via het implantaat slachtoffers van bijvoorbeeld amytrofische laterale sclerose (ALS) of een beroerte toelaten om te communiceren via hun gedachten. In proeven met apen konden de dieren bijvoorbeeld een computerspel bedienen met hun hersenen.

Maar volgens Reuters is door inspecteurs van het Amerikaanse ministrie van Landbouw een onderzoek geopend naar mogelijke overtredingen op het dierenwelzijn. Dat federaal onderzoek zou zijn opgestart na klachten van medewerkers van Neuralink. De dierenproeven zouden te overhaast zijn uitgevoerd. Neuralink gaf geen commentaar op de berichtgeving.