"Mensheid voert oorlog tegen de natuur, we moeten dringend weer vrede sluiten," zegt VN-topman Guterres

"Met onze grenzeloze honger naar ongecontroleerde en ongelijke economische groei, is de mensheid een massavernietigingswapen geworden voor de natuur. Het is dringend tijd om weer vrede te sluiten." Dat heeft VN-secretaris-generaal António Guterres gezegd aan het begin van de vijftiende VN-biodiversiteitsconferentie in Montreal, Canada. Ook de Canadese premier Justin Trudeau speechte: "We zijn onszelf aan het uitdagen. Dit gaat over propere lucht en drinkbaar water, over de toekomst van onze kinderen." 

De situatie is bijzonder alarmerend, zeggen experts al langer. Sommigen noemen de biodiversiteitscrisis zelfs een groter probleem dan de klimaatcrisis, omdat het gaat over onze landbouw, over ons eten en drinken, over alles waardoor we kunnen voortbestaan, benadrukken ze. 

VN-baas António Guterres trapte de conferentie af met een heldere maar alarmerende toespraak en nam zoals gewoonlijk geen blad voor de mond. "De natuur is de beste vriend van de mens. Zonder natuur zijn we niks. Het is het systeem dat ons leven in stand houdt."

"De natuur zorgt voor de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten, de energie die we gebruiken, voor jobs en economische activiteit, voor (planten- en dier)soorten die ons leven verrijken, en voor de landschappen die onze thuis zijn. En toch voeren we momenteel een oorlog tegen de natuur."

Zonder natuur zijn we niks, en toch voeren we momenteel een oorlog tegen die natuur

"Het land, de lucht en het water worden vergiftigd door chemicaliën en pesticiden en verstikt met plastics. Met onze grenzeloze honger naar ongecontroleerde en ongelijke economische groei, is de mensheid een massavernietigingswapen geworden. De dringende taak van deze conferentie is om weer vrede te sluiten met de natuur."  

Trudeau: "Ik verwacht concrete actie"

Hoewel China deze COP15 voorzit, is Canada de gastheer. De Canadese premier Justin Trudeau riep alle partijen op tot actie en gaf alvast zelf het goede voorbeeld met een extra inspanning van 350 miljoen dollar om de biodiversiteit te helpen beschermen. 

"We zijn onszelf aan het uitdagen. Maar op deze conferentie dagen we u uit", sprak hij de deelnemers toe. "Er bestaan nu veel meningsverschillen tussen regeringen. Maar als we als wereld zelfs niet over iets fundamenteels als het beschermen van de natuur overeen zouden kunnen komen, dan stopt het. We kunnen pas een toekomst voor onze kinderen garanderen als we het erover eens zijn dat we geen dieren en planten meer mogen laten uitsterven, dat ons water en lucht proper moeten zijn, en dat bossen, graslanden en jungles moeten blijven bestaan." 

Na de openingsceremonie van gisterenavond, gaat de conferentie vandaag echt van start. De COP15 duurt een kleine twee weken tot 19 december. Er is een sterk akkoord nodig om de trend te keren en het verlies aan biodiversiteit te stoppen. Van de vorige 20 doelen uit 2010, is er maar één gehaald. 

Meest gelezen