Einde april weet legendarische seksbioscoop of er nog een toekomst is

© ycs

Voor het Hof van Beroep werd gisteren de rechtszaak behandeld van de voormalige seksbioscoop ABC Cinema. De stichting Cineact hoopt alsnog gelijk te krijgen dat er een overeenkomst was voor de huur van de bioscoop. De uitspraak valt op 24 april.

Robin De Becker

Na bijna 2,5 jaar procedureslagen werden de mensen van de stichting Cineact, de voorstanders van de voormalige bioscoopzaal ABC Cinema, voor de rechtbank verwacht. Voor het Hof van Beroep werden de pleidooien gehouden van zowel Cineact, de voorstanders van ABC, als van Stephano Immo, de huidige eigenaar van de zaal.

ABC Cinema sloot in 2013 al de deuren, tot grote spijt van al wie film genegen was. Er werd meteen een crowdfunding opgestart door de stichting Cineact om het project nieuw leven in te blazen. Er was ook een overeenkomst met de toenmalige eigenaar en de renovatiewerkzaamheden werden gestart. De eigenaar overleed echter, waarop diens erfgenamen besloten de zaal door te verkopen aan een immokantoor. “Dat is nu eigenlijk de grond van de zaak voor het Hof van Beroep”, zegt Dirk Van Extergem van Cineact. “Hadden we nu een huurcontract of niet?” Dat zou via mails bevestigd zijn, maar wordt betwist door de tegenpartij. Volgens hen werd er nooit een handtekening onder een huurovereenkomst gezet. Een vrederechter pleitte al in het voordeel van de erfgenamen, maar Cineact ging dus in beroep.

Juridisch verhaal

“We zijn al zo lang vol passie aan het strijden, maar zijn ook al een paar keer van een kale reis teruggekeerd. Ondertussen heeft de huidige eigenaar al werkzaamheden uitgevoerd en ziet het pand er niet meer uit zoals vroeger. Maar dit blijft een principekwestie. We hebben ook tegen al onze schenkers gezegd dat we tot het einde zouden blijven vechten. Dat doen we nu. Het enige wat ons kan worden verweten, is dat we vol passie blijven gaan. Maar het is nu een juridisch verhaal geworden en al lang niet meer het verhaal van een oude man die ons project genegen was, maar helaas overleed.”

De uitspraak wordt op 24 april verwacht. Volgens Katia Rossini van Nova Cinema loopt er ook nog steeds een procedure bij de Raad van State. Zij betwist de aflevering van de vergunning aan Stephano Immo. “Al halen we een kleine slag binnen, we willen gewoon de erkenning dat we niet voor niets hebben gestreden”, aldus Rossini.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen