Vijfentwintig rechtsextremisten opgepakt die Duits parlement wilden bestormen, onder hen ook politica

Vijfentwintig rechtsextremisten van de zogenaamde Reichsbürger-beweging zijn opgepakt in Duitsland. Dat heeft een woordvoerder van het federaal parket woensdag bekendgemaakt. Ze waren volgens aanklagers van plan om gewapend het Duitse parlement te bestormen.

door
Belga
Leestijd 3 min.

«De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats», postte minister van Justitie Marco Buschmann op Twitter.

Zowat drieduizend politieagenten werden ingezet bij invallen in elf van de zestien deelstaten als onderdeel van een grote operatie tegen de extremisten, legt de woordvoerder uit. De terroristische organisatie wilde de staatsorde in Duitsland omverwerpen en vervangen door haar eigen orde, die al in grote lijnen was uitgewerkt. Om dit te bereiken zouden ze ook doden hebben geaccepteerd.

AfD-parlementslid

Tweeëntwintig van de gearresteerden zouden lid zijn van een terroristische organisatie, twee van hen leiders. Drie anderen worden beschouwd als handlangers. Daarnaast zijn er nog 27 andere verdachten. Meer dan 130 panden werden doorzocht. Twee verdachten werden in het buitenland opgepakt, namelijk in Oostenrijk en Italië. De verdachten zijn met uitzondering van één Rus allen Duits. Onder hen zijn een Duitse militair en meerdere reservisten. Ook Birgit Malsack-Winkemann, een Berlijnse rechter en oud-parlementslid voor de rechts-populistische partij Alternative für Deutschland (AfD), behoort tot de groep gearresteerden.

Malsack-Winkemann zat van 2017 tot 2021 in de Bundestag voor de AfD; ze keerde in maart 2022 terug naar de rechterlijke macht en werkt bij een regionale rechtbank (Landgericht) in Berlijn.

‘Deep state’-complottheorie

De beweging is gestoeld op samenzweringstheorieën. De leden zijn er vast van overtuigd dat Duitsland momenteel geregeerd wordt door een ‘staat binnen een staat’ (’deep state’), zegt het parket in een persbericht. Ze geloven dat er een aanval op til is van een technisch superieure geheime alliantie van regeringen, inlichtingendiensten en militairen van verschillende staten, waaronder Rusland en de Verenigde Staten.

De groepering zou in november vorig jaar gevormd zijn en sindsdien voorbereidingen treffen voor een aanval op het parlement. Het centrale orgaan is een ’raad’. Die is vergelijkbaar met het kabinet van een regering en zou departementen hebben zoals justitie, buitenlandse zaken en gezondheid. De leden van de ’raad’ zijn sinds november 2021 geregeld in het geheim samengekomen om de machtsovername in Duitsland en de oprichting van eigen staatsstructuren te plannen», aldus nog het federaal parket.

Doden noodzakelijk

Een «militaire arm» moest de democratische rechtsstaat ook op de lokale niveaus «uitschakelen», luidt het. De vereniging was zich ervan bewust dat daarbij doden zouden vallen. «Ze aanvaardt dat scenario echter als een noodzakelijke tussenstap om de door haar nagestreefde «verandering van systeem op alle niveaus» te bereiken.» Sommige verdachten van de militaire arm dienden actief in de Bundeswehr, het Duitse leger.

Ze zouden ook leden van de Bundeswehr en de politie hebben willen rekruteren voor de geplande staatsgreep. De onderzoeken van het federaal parket zijn ook gericht tegen een soldaat van het Commando Speciale Eenheden (KSK) en verschillende reservisten van de Bundeswehr. De actieve soldaat zat in de staf van het KSK, zei een woordvoerder van de Militaire Contraspionagedienst (MAD)

Duitse Rijk

De leden van de Reichsbürger-beweging erkennen de legitimiteit van de Bondsrepubliek Duitsland en haar staatsstructuren niet. Ze beweren dat het Duitse Rijk (1871-1945) is blijven bestaan. Ze weigeren vaak belastingen te betalen en verzamelen massaal illegale wapens.

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst schat dat de beweging ongeveer 21.000 aanhangers telt. Onder hen zijn neonazi’s, complotdenkers en wapenliefhebbers. Ongeveer vijf procent van hen, zowat 1.150, zijn rechtsextremisten. In 2021 heeft de binnenlandse inlichtingendienst 1.011 extremistische misdrijven toegeschreven aan de «Reichsbürger en zelfbestuurders».