Copyright STRF/STAR MAX/IPx 2021

Vastgoedbedrijf van ex-president Donald Trump schuldig bevonden aan fiscale fraude

De Trump Organization, het familiale vastgoedbedrijf van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, is door een rechtbank in New York schuldig bevonden aan fiscale fraude. Trump zelf staat niet terecht in deze zaak. Het bedrijf riskeert een boete van maximaal 1,6 miljoen dollar.

In de zaak tegen de Trump Organization werden 17 aanklachten geformuleerd tegen twee dochterondernemingen, zoals samenzwering en het vervalsen van de bedrijfsresultaten. De Trump Corporation en de Trump Payroll Corporation werden schuldig bevonden aan alle 17 aanklachten.

De zaak was grotendeels opgebouwd rond de bekentenis van Allen Weisselberg, de vroegere financiƫle topman van de Trump Organization. In ruil voor een beperkte gevangenisstraf van 5 maanden bekende hij dat de onderneming jarenlang systematisch belastingen ontdook. Weisselberg beweerde dat niemand uit de Trump-familie daarvan op de hoogte was en hij het uit eigen winstbejag deed, maar de openbaar aanklager geloofde dat niet. Donald Trump wist zeer goed wat er gebeurde, klonk het.

Trump zelf werd hoe dan ook niet aangeklaagd in deze zaak. Weisselberg is ook de enige die naar de gevangenis moet. De Trump Organization riskeert wel een boete van maximaal 1,6 miljoen dollar. Voor een onderneming met miljarden dollars in kas is dat echter een peulschil. Een bijkomend gevolg zou wel kunnen zijn dat de Trump Organization het door deze veroordeling moeilijker zou kunnen krijgen om geld te lenen en zakendeals te sluiten.

De strafmaat wordt op 13 januari bekendgemaakt. De verdediging liet al weten sowieso in beroep te zullen gaan.

Gerechtigheid voor allen

De hoofdaanklager van het district Manhattan noemt de uitspraak belangrijk. "De bedrijven van een voormalige president zijn veroordeeld wegens misdrijven. Het onderstreept dat we in Manhattan de norm van gerechtigheid voor allen hebben."

Ex-president Trump reageerde op zijn gebruikelijke manier op de veroordeling. Hij had het over een "heksenjacht door Manhattan" en zei dat "New York een harde plek" is voor iemand met de naam Trump.

De autoriteiten in de staat New YorkĀ voeren al drie jaar onderzoek naar de handel en wandel van Trump en zijn ondernemingen. Dat onderzoek gaat ook na deze veroordeling nog door. In de staat New York loopt bijvoorbeeld ook nog een burgerlijke zaak tegen de Trump Organization, die grotere gevolgen zou kunnen hebben. Trump en zijn oudste drie kinderen riskeren een boete van 250 miljoen dollar en zou het recht ontnomen kunnen worden om een bedrijf te leiden dat gevestigd is in New York.

Trump maakte onlangs bekend dat hij in 2024 opnieuw een gooi wil doen naar het presidentschap. De ex-president en toekomstig presidentskandidaat kijkt naast de procedures over fiscale fraude tegen nog enkele andere juridische procedures aan, zoals het onderzoek naar de bestorming van het Capitool en de pogingen van Trump om de uitslag van de presidentsverkiezingen van 2020 nietig te laten verklaren.

Er loopt ook een onderzoek over geheime overheidsdocumenten die Trump en zijn entourage na zijn aftreden uit het Witte Huis zouden hebben meegenomen.

Meest gelezen