Docent verpleegkunde tegen mondmaskerplicht bij zorgpersoneel: "Vriendelijk gezicht doet veel"

Docent verpleegkunde Bart Crab wil af van de mondmaskers in de zorg. Hij heeft een opvallende oproep over de mondmaskerplicht in ziekenhuizen en woonzorgcentra op Twitter geplaatst. Daarin vraagt hij zich af waarom het personeel nog een mondmasker moet dragen: "Een vriendelijk gezicht is erg belangrijk, bijvoorbeeld bij een slechtnieuwsgesprek of bij patiënten met dementie."

Bart Crab uit Langdorp is docent verpleegkunde aan de Thomas More hogeschool en HBO5 Busleyden in Mechelen. Hij drukt zijn frustratie over de mondmaskerplicht uit in een tweet: "Het is dringend tijd dat mondmaskers in woonzorgcentra en ziekenhuizen worden afgeschaft."

Onpersoonlijk

Volgens Crab stellen sommige personeelsleden van de ziekenhuizen en woonzorgcentra zich vragen bij de mondmaskerplicht. Dat vertelt hij bij Radio 2 in Vlaams-Brabant & Brussel: "We staan al voor een uitdaging door personeelstekorten in de zorg", zegt Crab. "Daarbovenop begint de mondmaskerplicht een negatieve invloed te hebben op de jobtevredenheid van de verpleegkundigen. Het doet pijn aan je oren en bestaande huidaandoeningen worden er erger door." 

Dringender dan het fysieke ongemak van de mondmaskers is het gevoel van ontmenselijking tussen het personeel en de zorgbehoevenden, vindt Crab. Hij benadrukt hoe belangrijk het volgens hem is dat patiënten het gezicht van het personeel kunnen zien: "Een vriendelijk gezicht is in sommige situaties erg belangrijk. Als je je gezicht bedekt met een mondmasker, verlies je een belangrijk communicatiemiddel", zegt hij. "Mimiek is bijvoorbeeld van groot belang bij patiënten met dementie. Ook een slechtnieuwsgesprek is heel onpersoonlijk achter een mondmasker."

Het is logisch dat je op bepaalde afdelingen wel nog een mondmasker moet dragen

Bart Crab, docent verpleegkunde Thomas More

"Ik weet dat mondmaskers hun plaats hebben gehad binnen de pandemie. Ze hebben hun nut bewezen", zegt Crab nog. "Maar dat deden ze voor de pandemie ook al. Het is logisch dat je binnen bepaalde afdelingen een mondmasker moet blijven dragen. Maar als het normale leven weer begint, waarom moeten zorgverleners dan nog systematisch een masker dragen? Een fuif met honderden mensen zonder mondmasker kan wel, maar als er een ziekenwagen wordt gebeld naar diezelfde fuif, moeten de hulpverleners die binnenwandelen wel een masker dragen", besluit Crab.

Meest gelezen