Beperking werkloosheid in de tijd in Vlaanderen? "Dat moet federaal geregeld worden"

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) pleit voor meer hefbomen voor zijn arbeidsmarktbeleid, maar een beperking van de werkloosheidsvergoeding in de tijd hoort daar blijkbaar niet bij. Dat bleek vanmiddag in het Vlaams Parlement, waar hij vragen daarover kreeg. Voor wat betreft de beperking in de tijd van de werkloosheid verwijst Brouns naar het federale niveau, waar coalitiepartner PS dwarsligt.

Afgelopen zondag pleitte CD&V-voorzitter Sammy Mahdi in "De zevende dag" voor een beperking werkloosheidsuitkeringen tot drie jaar "voor mensen die zeggen dat ze niet willen werken". Maar leidt dit ook tot een koerswijziging in de Vlaamse regering, waar CD&V blijkbaar op dezelfde koers zit van coalitiepartners Open VLD en N-VA? 

We hebben een meerderheid voor de beperking  van die werkloosheidsuitkeringen in de tijd

Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA)

"We kunnen dit nu doen", aldus Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement. "We hebben een meerderheid voor de beperking van die werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Wanneer beklinkt u nu die deal met minister Dermagne?"

In zijn antwoord houdt Vlaams minister Brouns zich wat op de vlakte. Hij heeft het vooral over zijn aanklampend beleid om werklozen naar werk toe te leiden. Dat gebeurt via de VDAB. "Maar het klopt dat er vandaag een groep mensen is die niet toeleidbaar zijn ", geeft Brouns toe. Voor hen pleit hij voor "een apart statuut" en vernoemt in dat verband het leefloon. Tegelijk wil hij wel dat dergelijke mensen bij de VDAB ingeschreven blijven.

"Eigenlijk geeft Sammy Mahdi aan u als Vlaams minister een buis", schertst Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (Vooruit). Ze wijst erop dat er in Vlaanderen 180.000 werkzoekenden en 75.000 vacatures zijn.

BEKIJK - De tussenkomst van Axel Ronse (N-VA) in het Vlaams Parlement.

Videospeler inladen...

De eindigheid in de tijd van werkloosheidsvergoedingen moet federaal geregeld worden

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V)

In "Villa Politica" was minister Brouns iets concreter. Het beperken in de tijd van de werkloosheidsuitkeringen ziet hij als een stok achter de deur. "Het moet een onderdeel zijn van het activeringsbeleid. Vanuit Vlaanderen vragen wij aan de federale overheid om een apart statuut voor die groep mensen die vandaag niet toeleidbaar zijn naar de arbeidsmarkt", aldus de minister.

Brouns toont zich pleitbezorger van een asymmetrisch arbeidsmarktbeleid. Voor hem gaat het dan vooral over de beschikbaarheid van werklozen voor die arbeidsmarkt en de mogelijkheid om de sancties voor werkonwilligen te verhogen. "Geef ons meer sleutels in handen om een eigen Vlaams arbeidsmarktbeleid te voeren. De eindigheid in de tijd van werkloosheidsvergoedingen moet federaal geregeld worden." 

Conclusie: een beperking in de tijd van de werkloosheidsvergoedingen is niet voor morgen. Hoewel hij kan rekenen op een parlementaire meerderheid neemt de Vlaams minister van Werk geen initiatief. Jo Brouns verwijst naar het federale niveau, waar de PS het nut van een dergelijke hervorming in twijfel trekt. Het voorstel van CD&V-voorzitter Mahdi is dus hoogstens een puntje voor de campagne voor de verkiezingen van 2024.

BEKIJK - Jo Brouns licht in "Villa Politica" toe wat hij wel mogelijk acht.

Videospeler inladen...

Meest gelezen