Helikopter, metrostel, raket of Aston Martin: expo in Brussel toont 50 originele voertuigen uit James Bond-films

In Paleis 1 van de Brusselse Expo kan je naar de tentoonstelling "Bond in Motion". Een belevingstentoonstelling met echte voertuigen uit de films van James Bond. Van het bizarre eenpersoonshelikoptertje "Little Nellie" over speedboten en ijsvehikels tot dé James Bond-auto: de Aston Martin DB5. Met alle wapensnufjes die Q bedacht voor 007, maar ook mét kogelinslagen.

Fans van James Bond kunnen vanaf vrijdag terecht in de Brusselse Expo voor de tentoonstelling “Bond In Motion”. Op een oppervlakte van 6000 m² kan je maar liefst 50 originele voertuigen op ware grootte bewonderen, maar ook miniaturen en schaalmodellen van auto’s, vliegtuigen, helikopters, enz. Het zijn allemaal modellen die echt gebruikt zijn in de 25 James Bond-films, zowel uit de beginjaren met Sean Connery als in de recentere films met Daniel Craig. Op sommige auto’s kan je zelfs nog sporen zien van de stunts tijdens de filmopnames. 

© 2022 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

“De tentoonstelling zag het licht in het National Motor Museum van Beaulieu in Engeland. Dat was in 2012 ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de geheim agent”, zegt woordvoerder Christophe Weerts. “Het is de eerste keer dat deze tentoonstelling op het continent plaatsvindt. De grootte van de tentoonstelling is wel een primeur voor Brussel.”

"Bond in motion" is meer dan een tentoonstelling, er zijn ook fragmenten en sets uit de films te zien waardoor het lijkt of je echt in een actiefilm bent terecht gekomen. “Het grootste voertuig is een metrovoertuig uit de film Skyfall. Op het einde van de film is er een explosie in The Tube, de ondergrondse metro in Londen. Het is de eerste keer dat dit metrotoestel te zien zal zijn. We zijn dan ook bijzonder fier dat we dat in Brussel kunnen tentoonstellen", aldus Weerts.

We houden ervan om dingen op te blazen

Meg Simmons is hoofd van de archieven van de James Bond-films en weet dus alles af van de voertuigen, decorstukken of kostuums die gebruikt werden. Vaak raakten die beschadigd: "We houden ervan om dingen op te blazen in de films, dus zie je zeker voorwerpen die beschadigd zijn," lacht Simmons.

BEKIJK - Van de Aston Martin tot het Citroën "geitje", dit zijn de auto's van James Bond:

Videospeler inladen...

James Bond spreekt alle generaties aan

Voor Meg Simmons is het vooral opvallend dat de tentoonstelling zes decennia overspant, met voertuigen uit elk van die tijdperken. "James Bond spreekt alle generaties aan. Iedereen heeft wel zijn favoriete Bond-acteur, van Sean Connery tot Daniel Craig. Vaak is dat diegene die je het eerst zag."

En op de vraag van één miljoen, namelijk "Wie wordt de volgende James Bond" antwoordt Meg Simmons diplomatisch: "Dat laat ik in de veilige handen van de producers. Ik wacht tot ik verrast word en onder de indruk ben".

En wie zich na de tentoonstelling even écht James Bond wil voelen, kan terecht in bar The James, voor een coupe champagne of de befaamde vodka-martinicocktail, "Shaken, not stirred”. De tentoonstelling loopt van 9 december 2022 tot 14 mei 2023 in Paleis 1 van Brussels Expo aan de Heizel.

Meest gelezen