Kinderopvang in Brussel

Kinderdagverblijf in Grimbergen sluit op eigen initiatief: "De werkdruk is veel te hoog geworden"

Er sluit opnieuw een crèche in de provincie Vlaams-Brabant, deze keer het kinderdagverblijf De Koalabeertjes in Grimbergen. De crèche sluit de deuren op eigen initiatief, zegt de uitbaatster. Dat wordt ook bevestigd door het gemeentebestuur. En zo wordt het tekort aan kinderopvangplaatsen alsmaar nijpender. 

Na het uitvallen van een collega was het voor de uitbaatster van het kinderdagverblijf De Koalabeertjes te moeilijk om nog langer open te blijven. “De werkdruk is veel te hoog geworden", zegt uitbaatster Dounia Fikri. "Daarnaast moeten we van het Agentschap Opgroeien met letterlijk alles perfect in orde zijn. Ik snap dat dat voor het verzorgen van de kinderen meer dan nodig is, maar op vlak van administratie is dat veel te zwaar."

"Op het einde was het niet meer leuk"

Maar voor Dounia gaat het probleem verder dan dat. Ze pleit voor meer financiële steun voor de kinderopvangsector. "8 à 9 kinderen opvangen per begeleidster, dat is veel te veel. Maar als we ervoor kiezen om met minder kinderen te werken, dan komen we financieel niet rond, dus we moeten wel. Daarom zou het fijn zijn als we meer financiële steun zouden krijgen." 

Ouders boos

De ouders van wie de kinderen naar De Koalabeertjes gingen, reageren kwaad op de plotse beslissing. "Op zondag kregen we een smsje om te melden dat de crèche de dag erna dicht zou blijven. Diezelfde maandag kregen we een tweede bericht waarin stond dat de crèche helemaal zou sluiten", vertelt Sebastian Brandt, de papa van Elia, op Radio2 Vlaams-Brabant. "Onze ouders werken nog en ik heb geen vakantiedagen meer over. Nu moeten we ons kind achterlaten bij mensen die we minder goed kennen."

Het Agentschap Opgroeien laat weten dat er geen enkel onderzoek loopt naar De Koalabeertjes. Toch maakten de vele berichten over wantoestanden in andere kinderdagverblijven het de laatste tijd moeilijk om te werken voor het personeel. “Op het einde was het echt niet meer leuk", vertelt Dounia. "We hadden het gevoel dat de ouders bang waren en ze stelde ook veel meer vragen over hun kind. Na al die horrorverhalen is dat normaal, maar voor ons is dat geen fijn gevoel, want wij doen elke dag ons best.”

3 crèches gesloten op 2 dagen tijd

Met de sluiting van het kinderdagverblijf in Grimbergen moeten de ouders van 14 kinderen op zoek naar opvang. Kinderopvang De Koalabeertjes is de derde crèche die sluit in de provincie Vlaams-Brabant op twee dagen tijd. Eerder moest een crèche in Opwijk haar deuren sluiten van het Agentschap Opgroeien, en ook een kinderopvangplaats in Wilsele moest dicht. 

Meest gelezen