AFP or licensors

15 procent jonge autobestuurders reed al onder invloed van drugs of lachgas

15 procent van de autobestuurders tussen 18 en 35 jaar heeft al met de wagen gereden onder invloed van drugs of lachgas. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Bij de leeftijdsgroep tussen 36 en 54 jaar gaat het om 8 procent. "Een zorgwekkende trend", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) die 10.000 speekseltesten ter beschikking zal stellen van de politie - bovenop de tests die federaal al worden voorzien - om het fenomeen te bestrijden.

Vorige maand liet de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een bevraging uitvoeren bij Vlaamse automobilisten tussen de 18 en 54 jaar over rijden onder invloed. De resultaten geven aan dat rijden onder invloed van drugs en lachgas in opmars is. 15 procent van de bestuurders tussen 18 en 35 jaar verklaart dat ze wel eens met de wagen rijden minder dan vier uur nadat ze drugs of lachgas hebben gebruikt. In de leeftijdsgroep van 36 tot 54 jaar gaat het om 8 procent. 

Wie in een roes achter het stuur kruipt, is niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor anderen

Lydia Peeters, Vlaams minister voor Mobiliteit (Open VLD)

Zelfoverschatting, een gebrek aan zelfcontrole en een verkeerde inschatting van de sociale omgeving blijken de belangrijkste redenen om onder invloed van drugs achter het stuur te kruipen. 4 op de 10 gebruikers van cannabis, cocaïne en XTC/MDMA denken nog veilig te kunnen rijden na gebruik en 1 op de 5 druggebruikers vindt het moeilijk om geen drugs te gebruiken, zelfs als ze weten dat ze nog moeten rijden.

“De resultaten geven aan dat rijden onder invloed van drugs en lachgas bij de jongere leeftijdsgroepen in opmars is, en dat is zorgwekkend”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. "Wie in een roes achter het stuur kruipt, is niet alleen een gevaar voor zichzelf maar ook voor anderen."

10.000 extra speekseltesten

In Vlaanderen werden de eerste 6 maanden van dit jaar 4319 bestuurders betrapt op drugsgebruik bij controles. Ook daar bleek dat het fenomeen vooral bij jongere bestuurders in opmars is. "Naast sensibilisering is ook handhaving een belangrijke schakel, want drugs en rijden gaan nooit samen", zegt minister Peeters. Ze zal daarom 10.000 bijkomende speekseltesten ter beschikking stellen van de politie.

"Vanuit het federale niveau zullen al extra testen voorzien worden, maar ook vanuit Vlaanderen wil ik principieel en symbolisch mijn steentje bijdragen", aldus de minister. "Ik sprak met lokale besturen, politiezones en provinciegouverneurs en al deze partijen kaartten aan dat er een groot tekort is aan speekseltesten op het terrein. Ik zal dan ook 2.000 testen per provincie aanleveren.”

"Groot gelijk dat je drugsvrij rijdt"

Vandaag lanceert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde samen met de minister ook een nieuwe sensibiliseringscampagne over rijden onder invloed onder de noemer: “Groot gelijk dat je drugsvrij rijdt”. De campagne krijgt de steun van zeven bekende clubs: Ampere, Decadance, Entrepot, Ikon, Rumba, Trix en Versuz. De aftrap vindt vandaag plaats in de Club Versuz in Hasselt. 

De zaakvoerder van die club, Yves Smolders, was vragende partij voor een campagne: "Voor ons is het ook een belangrijk signaal aan de mensen dat ze eigenlijk ook niet in een discotheek drugs moeten komen gebruiken. Ik ben voor nultolerantie. Wat mensen thuis doen, doen ze thuis. Maar in het verkeer is er een nultolerantie voor mij."

BEKIJK - Yves Smolder van Versuz over druggebruik in zijn club en in het verkeer:

Videospeler inladen...

"Op de dansvloer is het probleem niet groter dan in de maatschappij", gaat Smolders verder. Volgens hem gaat het om een maatschappelijk probleem bij alle generaties. "Men hoort het overal, ziet het overal. Het is hier ook gestegen en dat vind ik jammer."

Meest gelezen