De brandweer die de brand blust
Radio2

Zware brand richt enorme schade aan in stal in Bovekerke

In Bovekerke, een deelgemeente van Koekelare, heeft een zware brand aanzienlijke schade aangericht in een varkensstal. In de stal waren geen dieren meer aanwezig. De brandweer moest vier extra tankwagens oproepen om de brand onder controle te krijgen. 

Woensdagavond zorgde een hevige brand in een boerderij langs de Moervijverweg in Bovekerke voor heel wat schade. De bewoners merkten veel rook op buiten de grote varkensstal en belden meteen de hulpdiensten. Het ging om een hevige en uitslaande brand.

"Bij aankomst merkten we dat er weinig water in de buurt beschikbaar was", zegt Filip Vandenberghe van de brandweer van Diksmuide. "De eerste hydrant lag op 300 meter. Daarom kwamen vier extra tankwagens ter plaatse." De brandweer kreeg de brand na een uur onder controle en bluste nog de hele avond na. De brand werd vermoedelijk veroorzaakt door een vuurhaard in brandbaar materiaal. 

De brandweer die de brand blust
Radio2

Aanzienlijke schade

In de varkensstal waren geen dieren aanwezig. De bewoners gebruikten de stal als opslagruimte en bewaarden er vooral afval en goederen. De materiële schade is groot. "De helft van de stal, zo'n 40 meter, is verloren gegaan. De vlammen sloegen door het dak. Daardoor zijn de platen in de loods volledig ingestort", zegt Vandenberghe.

Het dak van de oude varkensstal bestaat uit golfplaten, daarom startte de brandweer de procedure asbest op. "Het is niet duidelijk of het dak wel of geen asbest bevat. Volgens de eerste vaststellingen is er geen asbest gevonden in de omgeving van de stal."

Meest gelezen