Deense moslims bereid om moordenaar Rouen te begraven

Een groep van Deense moslims is bereid om Adel Kermiche te begraven. Kermiche is een van de moordenaars van priester Jacques Hamel. De 85-jarige geestelijke werd vorige week dinsdag vermoord in zijn kerk in Saint-Étienne-du-Rouvray, bij Rouen. De moslimgemeenschap in Frankrijk wil de man niet begraven uit vrees voor het bezoedelen van de islam.
De kerk van Saint-Étienne-du-Rouvray.

Het voorstel komt van het Deens-Islamitisch Fonds, dat eerder ook al de begrafenis regelde van de Deense jihadist Omar El-Hussein, de man achter de twee aanslagen in Kopenhagen in februari 2015.

Hoewel ook de Deense moslims de daad - "die volledig haaks staat op de islam" - veroordelen, vinden ze evenzeer "ontoelaatbaar" dat hun Franse geloofsgenoten de begrafenisrituelen weigeren toe te passen.

"Het is een mensenrecht om begraven te worden, wat men ook gedaan heeft", aldus Kasem Said Ahmad, de voorzitter van het Deens-Islamitisch Fonds in de krant Jyllands-Posten. "Als de familie ons vraagt om hem te begraven, dan zullen we dat doen. (...) Als zij zijn lichaam naar hier willen overbrengen, dan kan hij op de Deense moslimbegraafplaats in Brondby begraven worden."

Meest gelezen