foto VRT NWS - Noah Verbeure (10) uit Gent ruilt een te kleine fiets voor een groter exemplaar

Al ruim 30 fietsbibliotheken in heel Vlaanderen: "Kinderen groeien en lenen telkens een fiets op maat"

In Vlaanderen zijn er 31 fietsbibliotheken met groeifietsen. Kinderen kunnen er een fiets ontlenen en inruilen als die te klein wordt. Het initiatief startte bijna 10 jaar geleden op in Gent met vrijwilligers. "Het is een groot succes en ook gemeenten springen op de kar", zegt Lieven D'Hont van "Op Wielekes". 

Meer dan 1.600 mensen in Vlaanderen zijn aangesloten bij een fietsbibliotheek van "Op Wielekes". De organisatie heeft 31 depots met groeifietsen. Dat zijn tweedehandsfietsen die gezinnen kunnen ontlenen en telkens kunnen inruilen als de fiets te klein wordt. Gebruikers betalen per jaar een kleine abonnementskost, ze mogen zo vaak fietsen ruilen als ze willen. Het initiatief ontstond in Gent en werkt met vrijwilligers, in heel Vlaanderen zijn dat er nu bijna 100. Zij beheren de depots, herstellen de fietsen en maken ze ook schoon. "Helpende handen blijven welkom", zegt Lieven D'Hont. Hij werkt voor vzw De Transformisten, de organisatie achter het project". Oost-Vlaanderen telt de meeste fietsbibs (19), gevolgd door Antwerpen (7), Limburg (3) en Vlaams-Brabant (2). 

Zonder waarborg

D'Hont is blij met de mooie cijfers die het project kan voorleggen. "We zien veel enthousiasme in heel Vlaanderen. Opvallend is dat de fietsen door de ontleners goed onderhouden worden, op heel wat plekken wordt daarom geen waarborg meer gevraagd." Het initiatief kon 8 gemeenten overtuigen om in het project te stappen. Op andere plaatsen is er ondersteuning vanuit lokale organisaties. 

Enthousiasme bij gezinnen

"Op Wielekes" merkt dat meer en meer gezinnen de weg vinden. "Het is gewoon makkelijker dan telkens een nieuwe fiets te kopen en een oude wegdoen." Familie Verbeure uit Gent gebruikt het systeem al vanaf het prille begin. "We zijn de eerste keer gekomen toen Noah 2 jaar was. Nu is hij 10, we zijn vandaag aan onze 5e fiets toe", vertelt papa Stijn Verbeure. "We vinden het idee achter dit project erg goed. Het zijn tweedehandsfietsen, maar ze werken perfect." Noah is aan het depot in deelgemeente Ledeberg een nieuwe fiets aan het uitkiezen en rijdt rondjes om uit te testen. Het wordt moeilijk kiezen.  

Om ervoor te zorgen dat er ook mensen terecht kunnen die het minder breed hebben werkt "Op Wielekes" met een sociaal tarief. Hier en daar komt het OCMW tussen. Brugfiguren en buurtwerkers moeten helpen om iedereen te bereiken. "De kinderen beloven ook mee voor de fiets te zorgen, we laten ze ook een handtekening zetten onder het contract", legt D'Hont uit. 

Ook bedrijven starten met groeifietsen

Intussen zijn ook hier en daar enkele bedrijven gestart met groeifietsen. Ook daar betalen gebruikers een abonnement, meestal per maand. De prijs ligt een pak hoger dan bij "Op Wielekes", maar de fietsen zijn vaak nieuwer. In Gent is er bijvoorbeeld sinds kort de Panta Club en in Hoboken kunnen gezinnen terecht bij De Groeispurters

"Op Wielekes" zoekt nog altijd vrijwilligers om nieuwe fietsbibliotheken op te starten. Je vindt er meer info over op de website van "Op Wielekes". Daar vind je ook een overzicht van alle fietsbibliotheken. 

Meest gelezen