AFP or licensors

"Slechts 6 mensen" dagen op voor virtueel metaverse-feest van de Europese Unie dat bijna 400.000 euro kostte 

De Europese Unie heeft 387.000 euro uitgegeven aan een virtueel feestje waar slechts zes mensen kwamen opdagen. Het evenement vond plaats in het metaverse, een virtuele omgeving waar de digitale en fysieke wereld in elkaar overvloeien. De unie wou met het evenement jongeren bereiken en informeren over haar werk.

Het is dé nachtmerrie van elke organisator: je investeert veel tijd en geld in een evenement, maar niemand komt opdagen. Voor de organisatoren van het virtuele metaverse-feest werd die nare droom werkelijkheid. De Europese Unie investeerde bijna 400.000 euro in een rave party die jongeren enthousiast moest maken over de werking van de EU. Een massale volkstoeloop bleef echter uit: het virtuele feestje, dat 24 uur duurde, lokte slechts 6 enthousiastelingen. 

Wat is het metaverse?

Het metaverse is een virtuele omgeving waar de fysieke werkelijkheid en de digitale omgeving in elkaar overvloeien. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van nieuwe technologie, zoals AR (augmented reality). Die technologie maakt het mogelijk om virtuele elementen te projecteren in het alledaagse leven. 

In het metaverse kan je samenkomen met andere gebruikers. Je kan er als gebruiker bijvoorbeeld gesprekken hebben met de virtuele personages van andere gebruikers, zogenoemde avatars. De omgeving wordt gekenmerkt door een virtuele economie, waar mensen nieuwe vormen van inkomsten genereren. 

De EU organiseerde het evenement om haar Global Gateway-initiatief te promoten. Onder deze paraplu wil de Commissie tegen 2027 300 miljard euro uittrekken voor de aanleg van nieuwe infrastructuur in ontwikkelingslanden.

Vince Chadwick, een verslaggever bij het mediaplatform Devex, woonde het evenement bij. Nadat alle andere deelnemers halverwege het evenement waren vertrokken, bleef hij als enige over. "Ik ben op het galaconcert van de afdeling buitenlandse hulp van de Europese Unie. Na aanvankelijke verbijsterde gesprekken met de ongeveer vijf andere mensen die kwamen opdagen, ben ik alleen", schreef hij op Twitter.

Volgens een woordvoerder van het project waren er wat meer aanwezigen. "Onze statistieken tonen aan dat 300 mensen aanwezig waren op het gala. We beschouwen het metaverse als een innovatieve manier om een jonger publiek te bereiken dat geen kranten en websites leest. We erkennen wel dat de besturing gebruiksvriendelijker kan, zodat die meer aanspreekt. Het platform doet het beter dan onze statische, traditionele website."

Volgens de Europese Unie was de metaverseparty de perfecte plek om nieuwe mensen te ontmoeten en te genieten van wat muziek. Je kon er ook rondvliegen in de virtuele wereld en selfies nemen. Ondanks de grote investering draaide het feestje uit op een flop.

Meest gelezen