radio 2

Langeafstandswandeling van Nationaal Park Hoge Kempen al na half jaar bekroond met Europees kwaliteitslabel

De 110 kilometer lange National Park Trail, de langeafstandswandeling in het Nationaal Park Hoge Kempen, is bekroond met een Europees kwaliteitslabel. De wandeling bestaat nog maar een half jaar. Het is de eerste langeafstandswandeling in Vlaanderen en Nederland die dat kwaliteitslabel krijgt.  

Vanmiddag heeft de European Ramblers Association het certificaat van Leading Quality Trail – Best of Europe overhandigd aan Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), voorzitster van de Stuurgroep van het Nationaal Park Hoge Kempen. De 110 kilometer lange National Park Trail ging open in het Pinksterweekend. Op dat moment verving ze een bestaande wandeling van 75 kilometer. En nu, half jaar later, krijgt ze dus al een Europese waardering. 

"Ik ben heel trots", zegt de politica. "Het nationaal park is echt de trots van Limburg, er komen hier jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers." Het label voor de National Park Trail is dan ook uniek: "Zelfs in Nederland hebben ze niet zo'n label."

Hele lijst van criteria

Om dit Europees kwaliteitslabel te behalen moet een langeafstandswandeling aan een hele lijst van criteria voldoen. Het gaat om criteria voor de hele wandeling, maar ook om criteria per dagtraject, en zelfs criteria per vier kilometer. "Elke vier kilometer moet er voldoende te beleven zijn", zegt Johan Vandebosch, Coördinator van het Nationaal Park Hoge Kempen. "80 procent van de paden moet ook onverhard zijn, en maar vijf procent van de paden mag door bebouwde omgeving gaan."

Er mag ook niet te veel lawaaihinder zijn, het landschap moet geregeld van aard veranderen en er moeten onderweg enkele indrukwekkende panorama's te bekijken zijn. "Als je die criteria kan neerzetten in Vlaanderen, kan je daar trots op zijn", zegt Johan Vandebosch, Coördinator van het Nationaal Park Hoge Kempen. "Daar is dan ook heel veel werk aan geweest."

Het kwaliteitslabel is drie jaar geldig. "De landschappen zullen er over drie jaar nog wel zijn", aldus Vandebosch, "maar andere dingen moeten opnieuw geëvalueerd worden. Dat gaat dan bijvoorbeeld over de kwaliteit van de zitbanken of de bewegwijzering."

De National Park Trail loopt over vier etappes, vanuit de verschillende toegangspoorten van het Nationaal Park Hoge Kempen. De eerste gaat van Kattevennen in Genk naar Pietersheim in Lanaken, de tweede richting Terhills in Eisden-Lanklaar, de volgende gaat naar de Duinengordel in Oudsbergen en de slotetappe eindigt opnieuw in Genk, in het Thorpark in Waterschei.  

Meest gelezen