Tong verbrand aan te hete koffie? Zo raak je het snelst van de pijn verlost
Niets zo zalig als een warm kopje koffie, thee, chocomelk of zelfs glühwein om de koude temperaturen te trotseren. Maar als je drankje té heet is, zit je met een verbrande tong. Hoe laat je de pijn zo snel mogelijk stoppen en wat doe je beter niet? Wetenschapsexpert Martijn Peters geeft advies.
Niet alleen aan warme dranken kan je je tong lelijk verbranden. Ook een ovenhapje dat je iets te enthousiast in je mond steekt of een braadworst van de kerstmarkt of winterbarbecue kan zich onmiddellijk laten voelen: je proeft minder, je papillen zwellen op en in het ergste geval krijg je zelfs een blaar op je tong. Pijnlijk én zonde van de smaak van de rest van je maaltijd. “Zorg in elk geval zo snel mogelijk voor verkoeling”, raadt Martijn Peters aan.
Voor die verkoeling geldt: hoe sneller, hoe beter. “Door verkoeling te zoeken, voorkom je dat de overtollige warmte dieper kan doordringen in het weefsel en meer schade kan aanrichten. Water is in dit geval prima, maar is niet altijd de beste oplossing. Eigenlijk gaat melk nog iets meer kunnen doen door een beschermend laagje op je tong te leggen. Ook yoghurt eten kan hetzelfde effect hebben.” Hetzelfde geldt trouwens voor pikant eten, niet alleen bij een verbrande tong. Bij een Indische curry die net iets te straf is wordt standaard mango lassi op tafel gezet, een yoghurtdrankje, om zo de pikante smaak wat ‘uit te dunnen’.
Oppassen met tandenpoetsen
Nadat je voor de eerste verkoeling hebt gezorgd, is het zeer belangrijk om bepaalde dingen niét te doen. “Vermijd stoffen of handelingen die je tong opnieuw zullen irriteren”, benadrukt Martijn. Ga niet pikant eten, pas op met zuren in voeding en drink zéker geen alcohol. Alcohol gaat extra prikkelen en zal het genezingsproces vertragen. Sla tot slot je tong ook even over tijdens het tandenpoetsen. Afhankelijk van hoe groot ‘de wonde’ is, maak je het anders alleen maar erger.”
Suiker wordt vaak getipt als wondermiddel, maar dat is een mythe: het helpt helemaal niet tegen een verbrande tong.
Suiker wordt vaak getipt als wondermiddel tegen een verbrande tong, dat de pijn meteen wegneemt. Geen suiker in huis? Dan zou honing een perfecte vervanger zijn. “Dit huis-tuin-en-keukenmiddel is echter een mythe”, spreekt Peters tegen. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze remedie.”
“Als de pijn te fel is kan je wel nog op zoek gaan naar een verdovende zalf die je mag gebruiken in je mond. Of neem een pijnstiller zoals paracetamol.” Daarvoor raadpleeg je best je apotheker of huisarts. Al blijft voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Vergeet dus niet te blazen voor je een slok of een hap neemt van een warm drankje of gerecht.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
EXCLUSIEF. Tim Boury en Inge Waeles, powerkoppel met 3 Michelinsterren: “Soms zit er een hele haardos in de boter”
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
PREMIUM
Wat is de impact van ‘day drinking’ op je lichaam? Toxicoloog duidt: “Zo kan je het ongewenste effect van alcohol verminderen"
Zaterdag klimt het kwik naar een warme 24 graden, volgens het KMI. Terrasjes zullen ongetwijfeld volstromen en veel mensen houden het dan niet bij water, frisdrank of een mocktail. Toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) legt uit wat day drinking met je lichaam doet en geeft tips om het ongewenste effect van alcohol te verminderen: “Alle middeltjes op het internet zijn kwakzalverij.” -
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
Op aanraden van The New York Times: de 5 beste eetadresjes in onze hoofdstad
“Een opkomende place to be voor fijnproevers", zo omschrijft de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ onze hoofdstad. “Gastronomisch is Brussel vergelijkbaar met Brooklyn of Marseille”, klinkt het. Daarbij lijsten ze vijf eetadresjes op die dit jaar zéker een bezoekje waard zijn. Maar waarom springt Brussel nu plots in het oog? Culinair journalist Michel Verlinden legt het uit. -
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
Leuven kampt al maanden met een serieuze muizenplaag. Herkenbaar? Zie jij ook regelmatig knaagdieren door je tuin rennen? Of is er geknaagd aan voedselverpakkingen in je kelder of tuinhuis? Bouwsite Livios vroeg aan Dirk Criel van Natuurpunt hoe je op een duurzame én diervriendelijke manier muizen en ratten weert – of hoe je voorkomt dat je er überhaupt ooit last van hebt. -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?
-
PREMIUM
“Zo krijg je een zacht en smeuïg roerei”: HLN-chef Sandra Bekkari legt 10 eibereidingen voor de paasbrunch uit
-
Independer
Van 30 tot ruim 100 euro: dit kan je jaarlijks besparen als je je decoder afdankt en tv-kijkt via een app
Het klassieke tv-abonnement met een decoder is al lang niet meer de enige manier om tv te kijken. Met de opkomst van streaming en bijhorende apps kan je ook makkelijk tv-kijken via het internet. Providers spelen daar handig op in met aangepaste abonnementen die vaak goedkoper zijn dan de klassieke formules. Independer.be ging na hoeveel je kan besparen. -
Jobat
Hoeveel verdient een uitzendconsulent? En zijn er specifieke diplomavereisten?
Ben jij iemand die snel andermans sterke kanten ziet en vlot kan inschatten hoe die passen bij een bepaalde taak of omgeving? Ben je bovendien probleemoplossend en analytisch aangelegd, klantgericht én empathisch? Dan zal je je - mogelijks - thuis voelen in de wereld van ‘talentontdekking’. Jobat.be vertelt je alles over de job van uitzendconsulent oftewel recruiter. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten