Dit team van het UZ Leuven voerde de transplantatie uit.

Een donorlong bewaar je beter niet al te koud: UZ Leuven eerste Europese ziekenhuis dat donorlong transplanteert met nieuwe techniek

Het UZ Leuven heeft een longtransplantatie uitgevoerd met een donororgaan dat op 6 graden Celsius werd bewaard in plaats van de klassieke 0 graden. Dat kon dankzij een nieuwe Amerikaanse techniek. Het is een Europese primeur die voordelen inhoudt voor het chirurgische team Ʃn voor de patiƫnt.

Al een jaar of vijftig worden donororganen bewaard rond het vriespunt, in een zak met een speciale bewaarvloeistof die op zijn beurt in een koelbox met ijs wordt geplaatst. Zodra het orgaan weggenomen is bij de donor, start een race tegen de klok. De cellen sterven dan immers langzaam af.

Toch weet men al langer dat 0 graden Celsius niet de optimale bewaartemperatuur is. ā€œHet was al eerder aangetoond dat weefsels beter behouden blijven op temperaturen iets boven de vriestemperatuur", legt transplantatiechirurg Laurens Ceulemans (UZ Leuven) uit. "Maar het is pas recent, dankzij technologische innovaties, dat dit principe ook toepasbaar werd voor donororganen.ā€

Een donorlong vlak voor de transplantatie in een Canadees ziekenhuis (archiefbeeld)
2013 Toronto Star

Longtransplantie hoeft geen nachtwerk meer te zijn

Zijn team voerde de eerste transplantatie in Europa uit met een donorlong die op ongeveer 6 graden Celsius werd bewaard.Ā Dat net het UZ Leuven die primeur krijgt, is niet toevallig. Het heeft heel wat ervaring met longtransplantaties. Net geen 40 procent van alle orgaantransplantaties die vorig jaar in ons land werden uitgevoerd, 366 ingrepen om precies te zijn, gebeurden in het UZ Leuven.

Dankzij deze bewaarbox (op wieltjes) kan de donorlong tot 48 uur lang bewaard worden.

De transplantatie gebeurde met een technologie die in de Verenigde Staten al een tweehonderdtal keer met succes is toegepast. Het betreft een speciale bewaargel voor het orgaan en een koelbox die de temperatuur constant tussen de 4 en de 8 graden Celsius houdt. Op die manier kan een donorlong tot 48 uur lang bewaard worden. Daardoor hoeft een dringende longtransplantie niet meer per se 's nachts uitgevoerd te worden.

Goed nieuws voor de patiƫnt

Dat heeft heel wat voordelen, zegt Ceulemans.Ā ā€œNiet alleen zijn de chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen dan beter uitgerust, er is ook meer expertise aanwezig in de operatiezaal. We verwachten dat ook dat aspect de resultaten voor onze patiĆ«nten zal verbeteren.ā€

De patiƫnt die de donorlong in het UZ Leuven kreeg, stelt het alvast goed. Hij mocht twee weken na de ingreep het ziekenhuis verlaten.

Meest gelezen