Direct naar artikelinhoud
OverzichtNetflix-docu ‘Harry & Meghan’

‘Geen kritische stemmen of lastige vragen’: zo reageert de Britse pers op de nieuwe ‘Harry & Meghan’-docu op Netflix

Prins Harry en Meghan Markle.Beeld EPA

Britse media en koningshuisverslaggevers reageren wisselend op de eerste drie afleveringen van de Netflix-docuserie over prins Harry en zijn vrouw Meghan. Sommige journalisten prijzen de eerste helft, terwijl andere schrijvers kritischer zijn.

Omid Scobie, mede-auteur van het Harry en Meghan-boek Finding Freedom, hoort bij de enthousiastelingen. “Geen afkraken, geen bommetjes, maar gewoon hun ervaringen (vele al eerder verteld) in hun eigen woorden. Allemaal vrij kalm en beheerst”, tweet hij. Volgens Scobie levert de documentaire daarnaast een goed “commentaar op ras en kolonialisme”.

Chris Ship van ITV laat in het midden of hij de docu goed of slecht vindt, maar hij is wel geraakt. “Het is een verhaal van veel belofte dat eindigt in bitterheid en verdriet. Met breuken met familie aan beide kanten (van Harry en Meghan). Het is een trieste situatie.”

De BBC is kritischer in een recensie. “Er zijn dingen die afwezig zijn en opvallen”, schrijft de recensent. “Er zijn geen kritische stemmen, lichte scepsis of lastige vragen.” Volgens de Britse openbare omroep zal vooral in Buckingham Palace een zucht van opluchting geslaakt worden. “Ze zullen misschien een kleine klap krijgen van de reeks door hoe ze beschreven worden als niet in staat om te knuffelen, of dat ze trouwen voor de foute reden. Maar echte onthullingen of directe aanvallen, en zeker op specifieke personen, zijn er niet.”

“Als dit het begin is van het winteroffensief van Harry en Meghan - Netflix tot aan Kerstmis, daarna Harry’s memoires in het nieuwe jaar - dan is het begonnen met iets dat een wapenstilstand benadert”, klinkt het zelfs.

Lees ook

Buitenlandjournalist Maarten Rabaey over nieuwe ‘Harry & Meghan’-docu: ‘Harry in de rol van reformistisch prediker’

‘Het is mijn taak om de uitbuiting en omkoping bloot te leggen’: Harry en Meghan openhartig in langverwachte Netflix-docu

‘Harry en Meghan denken dat hun populariteit als een bedreiging werd gezien in het koningshuis’: over de nieuwe Netflix-docu

Ook The Guardian ziet “geen nieuwe blockbuster-onthullingen”. “De serie ontwijkt openlijke kritiek op de koninklijke familie en focust veel meer op Harry's wantrouwige relatie met de media, en Meghans verbazing over de grote interesse in haar”. De krant noemt de documentaire dan ook “heel erg een eenzijdige pr-stunt, met geen enkele kritiek, harde vragen of afwijkende stemmen over het gedrag van het koppel”.

Sky News vindt dat de claims van Harry en Meghan over onder meer racisme binnen het koningshuis niet goed zijn onderbouwd. Verslaggever Rhiannon Mills vindt het daarnaast opmerkelijk dat de twee zijn begonnen met een videodagboek, waarvan beelden in de serie worden gebruikt, na hun stap terug binnen het Britse koningshuis. “Kwam het door paranoia dat ze zichzelf zijn gaan filmen in die traumatische tijd of door de wetenschap dat de video’s later iets zouden kunnen gaan opleveren? Dat hebben ze gedaan, voor zowel het koppel als voor Netflix.”