thumbnail: null
thumbnail: null

Kermts gezin gebruikt al jaar een thuisbatterij: “Ons huis draait al weken op eigen kracht”

Voor het eerst is in detail berekend welk effect een thuisbatterij heeft op het verbruik van een Belg. Energiebedrijf Eneco kreeg toegang tot de gedetailleerde gebruiksgegevens van een Limburgs gezin met een Tesla thuisbatterij, exact één jaar na de lancering van het toestel in België. Het gezin kon, in de periode van september tot maart, meer dan dubbel zo veel van de zelf opgewekte energie zelf gebruiken en ontlastte het elektriciteitsnet voor 58 procent.

De Powerwall-data van Tom Nijsen (39) en Katrien Swennen (38) uit Kermt tonen aan dat het gezin sinds september al 42 dagen volledig van de batterij heeft kunnen leven, en dat in de donkerste dagen van het jaar. De voorbije weken draaide zijn huis dagen aan een stuk volledig op eigen kracht en ook op andere dagen werd het net fors ontlast. Goed voor 58 procent minder activiteit op het stroomnet en meer dan dubbel zoveel rechtstreeks verbruik van de zelf opgewekte stroom.

“De batterij moet een centrale plaats krijgen in het wettelijke kader om het zo aantrekkelijk te maken voor de eigenaars”, zegt Christophe Degrez van Eneco. “Zij ontlasten er immers het elektriciteitsnet mee, waardoor minder investeringen nodig zijn.”

Iemand met een thuisbatterij kan overigens meerdere dagen aan één stuk zonder elektriciteitsnet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer