Amerikaanse basketbalster Brittney Griner vrijgelaten uit Russische strafkolonie in ruil voor wapenhandelaar

De Amerikaanse basketbalster Brittney Griner is vrijgelaten in een gevangenenruil met Rusland, melden Amerikaanse media en zo hebben de autoriteiten van beide landen bevestigd. Griner is geruild voor de in de VS gevangen zittende Russische wapenhandelaar Viktor Boet die ook vanuit Oostende heeft geopereerd.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De 39-jarige basketspeelster was in november naar een strafkolonie gebracht om er een straf van negen jaar uit te zitten wegens ‘drugshandel’. Russische autoriteiten pakten haar in februari op een luchthaven in Moskou op, nadat er in haar bagage medicinale cannabis was aangetroffen.

De Amerikaanse president Joe Biden zei met de sportster te hebben getelefoneerd, dat ze «in veiligheid» is en in het vliegtuig zit «op weg» naar huis. Het staatshoofd zegt zijn landgenoten nog te zullen toespreken en voegde eraan toe dat Griner tijd zal nodig hebben om te bekomen van haar «trauma’s’».

Russchische wapenhandelaar

Moskou bevestigde de ruil en zei dat Washington Viktor Boet laat gaan. De beruchte Russische wapenhandelaar was in 2012 in de VS tot 25 jaar cel veroordeeld nadat hij in 2018 in Thailand was opgepakt en door dat land aan Washington uitgeleverd. Hij is schuldig bevonden aan samenzwering tot moord, illegale wapenhandel en hulp aan terroristen. Van 1995 tot 1997 opereerde de ‘Handelaar in de Dood’ vanop de luchthaven van Oostende. In Moskou luidt het dat ook Boet op weg is naar huis en «weldra» in Rusland zal landen.

Moskou zegt dat beide gevangen vooraf genade is verleend en dat ze beiden in hun vaderland niet het restant van hun straf zullen moeten uitzitten.

De uitwisseling gebeurde op de luchthaven van Aboe Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens Biden hebben die meegeholpen in de ruil.

Spionage

De Amerikaanse oud-marinier Paul Whelan, wiens naam ook vaak viel in geruchten over een eventuele gevangenenruil, zit nog vast in Rusland. Over zijn vrijlating wordt nog gesproken. Biden zei dat Moskou zijn zaak «anders heeft behandeld» dan die van Griner, maar dat de VS «nooit zullen opgeven.»

Whelan is in december 2018 in Rusland gearresteerd. Twee jaar later werd hij veroordeeld tot zestien jaar cel wegens spionage, wat volgens hem volkomen uit de lucht is gegrepen.