Koffiecapsules mogen eindelijk in pmd-zak

Vanaf 1 januari mogen alle koffiecapsules in de blauwe pmd-zak. Sommige consumenten brengen ze terug naar de producent, maar veel capsules worden gewoon weggegooid. Nochtans bevatten ze nog veel waardevolle materialen.

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op de aluminium capsules, die Nespresso begin jaren 1990 op de markt bracht, kwam kritiek omdat ze belastend zijn voor het milieu. Het merk lanceerde in 2011 wel al een eigen inzamelprogramma, waardoor momenteel 33% van de capsules wordt ingezameld.

Nieuw recyclagesysteem

Fost Plus, het bedrijf achter de pmd-zakken, heeft nu na jaren van onderzoek met Nespresso een recyclagesysteem uitgewerkt, waar ook concurrenten van de koffiemaker zich bij hebben aangesloten. In het eerste jaar rekent Fost Plus op een inzameling van circa 4.500 ton capsules. De pmd-centra worden aangepast om de capsules uit te sorteren, waarna ze door een Duitse en Nederlandse partner worden gerecycleerd.

Fost Plus sloot concreet een akkoord met de producenten Nespresso, Nestlé (voor de Starbucks by Nespresso, Nescafé Farmers Origins en Nescafé Dolce Gusto) en JDE Peet’s (L’Or en Douwe Egberts). In heel het land zullen hierdoor alle koffie- en andere drankencapsules, zowel van aluminium als van plastic, in de blauwe zak mogen, zo zegt Fost Plus. «Drankenkencapsules bevatten waardevolle materialen. Door ze samen met het PMD te sorteren, zorgen we voor een uniforme en toegankelijke recyclage-oplossing via de vijf sorteercentra die speciaal voor deze producten werden aangepast», aldus managing director Wim Geens.

Er is sprake van een «aanzienlijke investering van de drie capsuleproducenten» die zo de recyclage van alle aluminium en plastic capsules op de Belgische markt financieren. Alle producenten en distributeurs van drankencapsules worden voorts uitgenodigd om zich aan te sluiten bij de samenwerking.