Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurt wet goed die homohuwelijk beschermt in heel het land

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met 258 stemmen ten opzichte van 169, een wet goedgekeurd die in het hele land het homohuwelijk moet beschermen. De vrees was dat het Amerikaanse Hooggerechtshof dat recht zou terugdraaien, net zoals het recht op abortus eerder dit jaar. Het wetsvoorstel gaat nu door naar Amerikaans president Joe Biden, die heeft gezegd dat hij de wetgeving "snel en trots" zal ondertekenen.

Na de Senaat was het nu aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de wet die het homohuwelijk beschermt, goed te keuren. De federale wet dwingt geen enkele Amerikaanse staat om paren van hetzelfde geslacht te laten trouwen, maar verplicht de staten wel om alle huwelijken te erkennen die legaal in een andere staat gesloten zijn. Ze beschermt ook de reeds bestaande huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht en geldt eveneens voor interraciale koppels.

"Het Amerikaanse Congres is het Hooggerechtshof te snel af", duidt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Het homohuwelijk is voortaan wettelijk verankerd in heel de VS. Elk van de 50 staten moet nu huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht respecteren. Sinds 2015 al was het homohuwelijk in heel de VS erkend door een beslissing van het Hooggerechtshof, maar de vrees ontstond dat die bescherming kon verdwijnen als het Hof die beslissing terugdraaide."

Opperrechter Clarence Thomas had dat ook al opgeworpen als mogelijkheid nadat het hof het landelijk abortusrecht vernietigde. Het Hooggerechtshof wordt gedomineerd door conservatieve rechters.

Bij de Amerikaanse bevolking zelf is er overigens nog weinig taboe rond het homohuwelijk, vertelt Soenens. "Er zijn zeer conservatieve religieuze organisaties die er nog tegen zijn, maar de meerderheid van de publieke opinie is er al meer dan 10 jaar van overtuigd dat het homohuwelijk moet kunnen."

Meest gelezen