Rob Engelaar

Tien arrestaties na huiszoekingen in Sky ECC-onderzoeken

De gerechtelijke politie heeft tien verdachten gearresteerd bij 19 huiszoekingen in de provincie Antwerpen. De huiszoekingen werden uitgevoerd in het kader van de Sky ECC-onderzoeken die sinds eind 2018 aan de gang zijn. Sky ECC is een Canadees-Amerikaans bedrijf dat telefoons aanbiedt met encryptiesoftware. De versleutelde telefoons werden gebruikt door criminelen, maar de politie slaagde erin om de data te verwerven.

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft vandaag 19 huiszoekingen uitgevoerd in opdracht van de onderzoeksrechter. Er werden huiszoekingen uitgevoerd in Hoboken, Deurne, Rumst, Wommelgem, Berlaar, Boom, Ekeren, Lier en Mortsel.

In totaal werden tien mensen gearresteerd. De onderzoeksrechter zal in de volgende fase beslissen over de aanhouding van de gearresteerde personen.

Drie onderzoeken

"Het gaat in totaal om drie gerechtelijke onderzoeken die werden opgestart met informatie uit Sky ECC-communicatie. De criminele organisaties zouden daarbij aangestuurd zijn vanuit het buitenland", meldt het parket.

In het eerste dossier zouden twee broers van 28 en 33 jaar uit Hoboken aangestuurd worden door een derde man van 33 jaar. Ze vervoerden ladingen cocaïne en miljoenen euro's cash, ongeveer dertien miljoen euro in totaal. Voor het vervoer van de verdovende middelen gaat het volgens het parket om zeventien feiten van meer dan duizend "blokken" cocaïne. De feiten vonden plaats sinds 2019.

"Vijf mannen tussen 28 en 44 jaar zullen worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter", laat het parket weten. "Een van de verdachten werkte samen met een planner (45) voor uithalingen in de haven. Zo zouden ze verantwoordelijk zijn voor minstens elf uithalingen voor in totaal 3,1 ton drugs." De twee mannen werden donderdagmorgen gearresteerd.

Het laatste onderzoek draait rond een koeriersbedrijf dat actief was in de haven en bestellingen afhandelde aan boord van schepen in Antwerpen, Duitsland en Nederland. "Het koeriersbedrijf zou een legale dekmantel vormen om ladingen verdovende middelen aan boord van schepen te brengen of om de partijen van schepen te halen", meldt nog het parket. 

Deze laatste organisatie zou verantwoordelijk zijn voor de in- en uitvoer van bijna achthonderd kilo cocaïne en bijna zestig pakketten crystal meth. De feiten deden zich voor tussen juni 2019 en maart 2021. Het vermogen van de organisatie wordt geraamd op minstens 19,8 miljoen euro.

Bij nog een andere huiszoeking werden 48 pakken cocaïne en 405.000 euro in beslag genomen. Drie mannen werden daarbij van hun vrijheid beroofd. 

Versleutelde telefoons

Het onderzoek, dat al sinds eind 2018 aan de gang is, richtte zich op het Canadees-Amerikaanse bedrijf Sky ECC. Dat biedt telefoons aan met encryptiesoftware, een programma waarmee die telefoons worden versleuteld voor pottenkijkers van buitenaf. Omdat die volgens het parket bijna exclusief gebruikt leken te worden door criminele figuren, startte het federale parket een onderzoek op.

Werelwijd zijn er ongeveer 171.000 van die toestellen in omloop, waarvan er momenteel ongeveer 70.000 actief zijn. Maar liefst 1 op de 4 actieve gebruikers bevindt zich in België of Nederland: 6.000 in ons land, 12.000 bij de noorderburen. In ons land wordt de helft van die telefoons in en rond de haven van Antwerpen gebruikt.

Meest gelezen