Acht op de tien bedrijven willen volgens werkgeversorganisatie Voka loonpremie van 500 of 750 euro niet toekennen 

Bedrijven staan niet te springen voor de invoering van de premie van 500 of 750 euro. Dat blijkt uit een enquête van Voka bij 500 bedrijven. Bedrijven die het goed doen, kunnen hun werknemers een eenmalige premie geven van maximaal 500 euro netto. Bedrijven die uitzonderlijk veel winst maken, kunnen tot een premie van 750 euro gaan. Maar volgens Voka is acht op de tien bedrijven daar niet voor gewonnen.

Eind november bereikte de federale regering een akkoord over het loonkader voor de komende twee jaar. De loonnorm blijft die periode zoals verwacht op 0 procent, los van de index. Maar bedrijven die winst maken zullen wel een (eenmalige) premie van maximaal 500 euro kunnen toekennen. Als het gaat om echt grote winsten, kan die premie zelfs oplopen tot 750 euro, bovenop de index.

Volgens Voka wil acht op de tien ondernemingen zo'n loonpremie niet toekennen als ze zelf mogen beslissen. Dat blijkt uit een nieuwe studie bij 500 bedrijven. "De loonkosten zijn nergens in Europa sneller gestegen dan in België", klinkt het bij Voka. "In de periode ’22-’24 zullen de Belgische lonen door de automatische indexering met 21% stijgen, wat overeenkomt met een extra loonkost voor de private ondernemingen van 32 miljard euro. De loonpremies tot 750 euro dreigen dat bedrag verder te laten oplopen. Belgische bedrijven zien de loonhandicap op die manier verder toenemen."

Zwaard van Damocles

Volgens Voka-topman Hans Maertens kijken bedrijven aan tegen een omzetdaling met gemiddeld drie procent in het laatste kwartaal van dit jaar. "Ook volgend jaar wordt een gelijkaardige omzetdaling verwacht. Daarmee wordt het recessiescenario voor de Belgische economie in onze enquête nogmaals bevestigd."

De federale regering heeft het voorstel van de premies recent geformuleerd aan de sociale partners in de Groep van 10. Die moeten nu een advies geven aan de regering. "We gaan ervan uit dat de regering de mogelijke premie van 500 tot 750 euro zal goedkeuren. Onze bedrijven zeggen alvast dat ze dat niet zien zitten", aldus Maertens. "Dat zullen heel moeilijke onderhandelingen worden in de sectoren en met de vakbonden. De automatische koppeling van de lonen aan de index is echt een zwaard van Damocles dat boven onze bedrijven hangt."

Meest gelezen