"Aanval op nalatenschap Queen" en "Harry the nasty": dit schrijven de Britse kranten over Netflixreeks "Harry & Meghan"

De Britse kranten besteden vanochtend uitgebreid aandacht aan de eerste afleveringen van de Netflix-reeks "Harry & Meghan" die gisteren online gezet is. Een aanval op de Britse monarchie, op de nalatenschap van de Queen en een uitgebreide klaagzang, klinkt het. "Hernieuwde razernij, maar het verhaal blijft hetzelfde", schrijft The Guardian. Daily Mail kopt: "Stop dit koninklijke circus". Een overzicht.

Prins Harry en Meghan Markle beloofden in deze documentaire hun versie van de feiten en geven die ook onomwonden. Kritiek op de Britse monarchie, maar ook op de eigen families, zowel de Windsors als de Markles, het zit er allemaal in.

Door hun blik achter de schermen, doorprikken ze de koninklijke magie. Ze tonen de "gouden kooi", een andere waarheid en enkele achterliggende vetes. 

The Daily Telegraph: "Rechtstreekse aanval" op nalatenschap van Queen

Volgens The Daily Telegraph zeggen bronnen dicht bij het paleis dat er in Buckingham Palace een "gevoel van triestheid" rond de documentaire hangt, die gezien wordt als een "rechtstreekse aanval" op de erfenis van de Queen. De beschrijvingen van Harry en Meghan worden "verschrikkelijk en feitelijk onjuist" genoemd. 

Daarnaast zou het Paleis het ook niet eens zijn met de boodschap die bij het begin getoond werd, waarin staat dat "Leden van de koninklijke familie niet wilden reageren op de inhoud van de reeks". Volgens The Daily Telegraph stellen bronnen binnen het paleis dat ze enkel een mail gekregen hebben van een productiemaatschappij waarvan "ze de echtheid niet konden verifiëren en waarop ze dus niet konden antwoorden". 

The Times: "Paleis en Netflix clashen over soap van Sussexes"

Ook The Times verwijst naar het relletje rond die boodschap die voor de uitzending zat. De krant zag dat de woede van Harry en Meghan zich vooral tot de tabloids richtte, maar dat er ook kritiek was op individuele leden van de koninklijke familie.  

Volgens The Times denken koninklijke bronnen dat het venijn in de staart van de reeks zal zitten. De laatste drie afleveringen, die volgende week online komen, gaan over hun huwelijk, de geboorte van zoon Archie en het vertrek van het koppel uit Groot-Brittannië. "Volgende week zal vergif zijn", zou er gezegd zijn. 

Over de aanvallen van Harry die naar zijn broer William gericht zijn, zou een bron dicht bij de troonopvolger gezegd hebben: "Dit is geen soap, het is een familie. Het is erg triest dat het op deze manier uitdraait".

Daily Mirror: "Stop dit koninklijke circus"

Ook Daily Mirror ergert zich aan het soapgehalte van de documentaire. "Amper twee maanden nadat de Queen gestorven is, klaagt prins Harry opnieuw over de manier waarop hij behandeld is. Ook kroonprins William uit zijn woede opnieuw. Intussen moeten duizenden gewone Britten kiezen tussen eten en verwarming ("eating or heating"): Stop dit koninklijke circus." 

Daily Mail: "Paleis kwaad over aanval op nalatenschap van Queen"

Hoewel Meghan Markle, The Duchess of Sussex, de eerste afleveringen omschrijft als "het liefdesverhaal van het koppel", citeert ook Daily Mail critici die het als een "sluwe en verraderlijke aanval" op de familie van Harry zien en suggereren dat het koppel de monarchie "ten val wil brengen".  

Daily Mail verwijst zelfs naar oproepen van gisteravond waarin de Sussexes aangemaand worden om hun titels dan maar op te geven "als ze zo beschaamd en ontgoocheld zijn over hun banden met de koninklijke familie". 

The Guardian: "Hernieuwde woede, maar het verhaal blijft hetzelfde"

De kwaliteitskrant The Guardian houdt het relatief beperkt op de voorpagina, al kunnen ook zij er niet aan weerstaan om bij hun recensie van de reeks een grote foto van een lachende en ontspannen Harry en Meghan te plaatsen. "Hernieuwde woede, maar het verhaal blijft hetzelfde", schrijft de krant. 

"Voor de koninklijke familie mag dit aanvoelen als een drol in een sok, voor de rest van ons is dit gewoon entertainment", klinkt het. Al noemt tv-recensent Lucy Mangan de reeks ook "zo ziekmakend dat mijn ontbijt er bijna van terugkwam". 

Daily Express: "Zo pijnlijk! Royals erg van streek door beledigingen van Harry"

Ook Daily Express zag een zware aanval op de koninklijke familie. "Royals erg van streek door Harry's beledigingen", klinkt het. "Prins Harry vuurde een nieuw salvo af in zijn oorlog tegen de monarchie". Voor het versterkende emotionele effect wordt er naast de schreeuwerige titel nog een close-up foto van een bezorgd ogende koning Charles geplaatst.

Daily Star: "Niet zo goed als "Homes under the hammer""

Daily Star is ook erg fel in zijn "officiële verdict" over de Netflix-serie. "Het is niet zo goed als "Homes under the hammer", met onze oprechte excuses aan Martin, Martel, Dion, Jacqui en Tommy (de presentatoren van de show)." 

"Homes under the hammer" is een Britse televisieserie over renovatie en veiling die als onderdeel van het ochtendprogramma op BBC One wordt vertoond. De reeks loopt al sinds 2003 en is 's ochtends erg populair, met gemiddeld 1,5 miljoen kijkers.

Daily Star vat - voor wie niet keek - ook enkele scènes beknopt samen: "Leading man (Harry) maakt hele koninklijke familie zwart" en "Leading lady (Meghan) vertelt over ongemakkelijke knuffel met Kate". 

The Sun: "Harry the nasty"

The Sun kopt dan weer brutaal met "Harry the nasty", een duidelijke verwijzing naar een voorpagina uit 2005 waarin hij "Harry the Nazi" genoemd werd. Als 20-jarige dook de prins in nazi-uniform op een privéfeestje op. De media publiceerden foto's en maakten hem toen met de grond gelijk. In de reeks noemt hij het "een van de grootste fouten uit mijn leven, ik schaamde me".

The Sun schrijft ook dat prins William zich "verraden" voelt door Harry's beslissing om kritiek op zijn broer en Kate toe te staan.

Metro: "Royals huwen niet uit liefde"

Metro pikt er ook de aanval van Harry op zijn broer William en schoonzus Kate en zijn vader, koning Charles, uit. Harry suggereert in de reeks immers dat leden van de koninklijke familie niet uit liefde trouwen. 

Meest gelezen