Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Photo News

Politieke steun voor ‘meer België’ groeit: “Na zes staatshervormingen blijkt dat de regio's het zeker niet altijd beter doen”

Steeds meer parlementsleden van steeds meer partijen zouden bij een volgende staatshervorming de voorkeur geven aan meer bevoegdheden voor de federale staat. De evolutie zet zich het sterkst door bij alle Franstalige partijen (behalve PS), maar ook bij de Vlaamse Open Vld, Vooruit en Groen. Waarom? “De roep om een efficiënter bestuur wordt vaak genoemd”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB).

100 reacties

  • Tom Vanuytsel

    1 jaar geleden
    Ben benieuwd of de bevolking er in 2024 hetzelfde over denkt. De regio's werken niet omdat ze niet voldoende bevoegdheden hebben en de federale werkt niet omdat de regering bestaat uit teveel partijen die het allemaal verprutsen. Om nog maar niet te spreken over de begegroting. België is een achterhaal concept uit de 19de eeuw.
  • Herman Vicca

    1 jaar geleden
    Eindelijk. Altijd maar versnipperen, versnipperen, versnipperen. Ik denk dat ge daar geen studies moet voor gedaan hebben om te begrijpen dat zoiets totaal niet werkt, laat staan dat zo'n systeem onmogelijk efficiënt kan zijn.
  • Herman Vicca

    1 jaar geleden
    Eindelijk. Altijd maar versnipperen, versnipperen, versnipperen. Ik denk dat ge daar geen studie moet voor gedaan hebben
  • victor vandesande

    1 jaar geleden
    Ze beginnen het licht te zien. Geen enkel land kan zich zo'n politieke warboel en eindeloze versnippering van bevoegdheden met bijhorende buitensporige kosten permitteren.
  • Jan Kerkhof

    1 jaar geleden
    gooi al die deelregeringen op de schop en voer een nieuw kiesstelsel in: elke partij draagt mensen voor diverse ministerposten voor, en het volk kan stemmen welke minister ze op elke post willen, voor heel Belgie. Een verkozen minister MOET die post gedurende de legislatuur uitvoeren, op straffe van uitsluiting van deelname aan volgende verkiezingen. Daarnaast aparte verkiezingen voor de kamer. Dan krijgen we misschien de juiste minister op de juiste plek.