Slachthuis Moerbeko in Zele, foto uit 2020
Nicolas Maeterlinck

Minister van Dierenwelzijn Weyts sluit slachthuis in Zele: "Ook in een slachthuis moet je dieren fatsoenlijk behandelen"

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) sluit slachthuis Moerbeko na verschillende zware overtredingen. Het slachthuis in Zele in Oost-Vlaanderen is het enige Vlaamse slachthuis dat nog op grote schaal schapen en geiten slacht. "Ook in een slachthuis moeten dieren fatsoenlijk behandeld worden", klinkt het fors.

Zowel de Inspectiedienst Dierenwelzijn als de toezichthoudende dierenartsen hebben volgens Weyts herhaaldelijk zware overtredingen vastgesteld. Zo kregen de dieren volgens de minister onvoldoende drinkwater en beschutting, lammetjes werden gewelddadig behandeld, schapen werden opgetild aan hun vacht of nog bij bewustzijn opgetakeld, de bedwelmingsapparatuur was niet in orde en de dieren werden niet of niet volledig verdoofd geslacht.

Het slachthuis kreeg verschillende keren zware boetes en een reeks concrete verbetermaatregelen opgelegd, maar bleef volgens Weyts dezelfde inbreuken begaan. Het slachthuis moet daarom voor de minister de deuren sluiten. De productie kan alleen opgestart worden als de dienst Dierenwelzijn een gemotiveerd actieplan heeft goedgekeurd en als er overal in het slachthuis cameratoezicht geïnstalleerd is.

"De maat is meer dan vol voor Moerbeko", zegt Weyts in een persbericht. "Ook in een slachthuis moeten dieren fatsoenlijk behandeld worden. En anders moet je de deuren sluiten. Als boetes niet helpen, dan gaat de hele boel maar dicht. Misschien glipten dit soort wantoestanden vroeger door de mazen van het net, maar we maken die mazen stap voor stap kleiner."

De zaakvoerder van het bedrijf wenst voorlopig geen commentaar te geven over de zaak.

Meest gelezen