CADEAUTIP. Leg eens een boek onder de boom

De Voorleesweek is nog maar net gedaan en Kerstmis staat al voor de deur. Met een boek geef je niet alleen mooie woorden cadeau, maar ook een wereld om even in te verdwijnen. En dat kan soms deugd doen.

door
Maya Toebat, Iedereen Leest
Leestijd 2 min.

Een gedicht per dag

Jaap Robben zocht 333 Nederlandse en Vlaamse gedichten voor kinderen uit, die hen verrassen, inspireren, raken en doen nadenken. Voor bijna elke dag van het nieuwe jaar is er een gedicht om te spelen met taal en te genieten van bijzondere woorden.

Jaap Robben (samenstelling), Sebastiaan Van Doninck (ill.), Heel de wereld wordt wakker, Gottmer, 368 p., 34,99 euro

In de Noordpoolkou

Flint woonde zijn hele leven op de Noordpool, tot het zo warm werd dat zijn huis smolt. Daarom nam hij de boot naar een doodgewone stad met doodgewone huizen. De stad is best mooi, maar toch mist hij iets: de Noordpoolkou. Dit voorleesboek volgt Flints zoektocht naar de kou in zijn leven.

Marieke Van Hooff, Isabelle Geeraerts (ill.), Geef mij maar ijs, Pelckmans, 64 p., 15 euro

Restjestaart

Geen beter moment om je koelkast te legen dan het einde van het jaar. En daarvoor hoef je niets weg te gooien: Too Good To Go weet elk ingrediënt om te zetten in een smaakvol gerecht en geeft ook tal van bewaartips.

Too Good To Go, Kook je koelkast leeg, Lannoo, 164 p. 22,99 euro

Hemelse hel

Pastoor Ambrosius Pelkmans gaat na een leven van ontucht naar de hel en die ziet er veel kleurrijker uit dan verwacht. De nieuwste roman van Marnix Peeters prikkelt de zinnen en schopt tegen de heilige huisjes als geen ander.

Marnix Peeters, Komt een priester bij Beëlzebub, Pottwal Publishers, 192 p., 19,99 euro

Sneeuwtaal

In bijna elke taal en cultuur spreken sneeuwvlokken tot de verbeelding, van het IJslandse Hundslappadrífa (‘vlokken zo groot als een hondenpoot’) tot het Hawaiiaanse hau ('parelmoer'). In een fraai vormgegeven boek verzamelt schrijfster en poolreizigster Nancy Campbell die woorden én de culturen en mythes waar ze zijn ontstaan.

Nancy Campbell, 51 woorden voor sneeuw, Noordboek, 240 p., 22,50 euro

Meer boekentips voor kinderen en jongeren vind je op www.boekenzoeker.be.