Familie Olivier Vandecasteele vraagt dat België snel actie neemt: «We hebben geen drie maanden meer»

De familie van Olivier Vandecasteele, de humanitair medewerker die al negen maanden in een Iraanse cel zit, vraagt dat de Belgische overheid snel actie onderneemt om de man vrij te krijgen. Ze doet dat daags nadat het Grondwettelijk Hof het Belgisch-Iraans verdrag heeft geschorst in zoverre dat de overbrenging van de veroordeelde Iraanse terrorist Assadollah Assadi naar Teheran mogelijk had moeten maken.

door
Belga
Leestijd 2 min.

«Dit was de piste die door de Belgische overheid zelf naar voor was geschoven om Olivier vrij te krijgen», zegt Olivier Van Steirtegem, woordvoerder van de familie. «Die is nu mislukt, wat gaat de Belgische regering nu doen? We stellen vast dat de VS een wapenhandelaar met honderdduizenden doden op zijn geweten kan ruilen voor een basketspeelster. We stellen vast dat de Italiaanse gijzelaarster in Iran al na enkele maanden vrijgelaten kan worden. Maar Olivier zit intussen al negen maanden onschuldig in de gevangenis, totaal geïsoleerd van de buitenwereld.»

De advocaten van de familie zijn erg verrast en teleurgesteld door het arrest van het Grondwettelijk Hof.

Hongerstaking

«Dit verdrag is identiek aan elk ander verdrag over de uitwisseling van gevangenen dat met zovele andere landen is afgesloten», zegt meester Olivia Venet. «Het is zeer verwonderlijk dat dit nu in vraag wordt gesteld door burgerlijke partijen in een strafproces, die zich op die manier verzetten tegen de modaliteiten van de uitvoering van een straf, iets wat zij eigenlijk niet mogen doen.»

Het Grondwettelijk Hof moet nu binnen de drie maanden oordelen of de wet die het verdrag ratificeert, vernietigd moet worden.

«Maar we hebben geen drie maanden meer», zegt Nathalie Vandecasteele, de zus van Olivier Vandecasteele. «In mei was Olivier al 15 kilo verloren, sinds eind november is hij in hongerstaking. De regering moet nú actie ondernemen.»