Een reis langs het mooiste vuurwerk van Europa

In 2020 en 2021 moesten veel steden hun oudejaarsfestiviteiten annuleren vanwege de gezondheidscrisis. Nu de overgang naar 2023 voor de deur staat, hebben we dus een hoop in te halen! En dat kan in binnen- en buitenland.

door
Thomas Wallemacq
Leestijd 3 min.

⁕ Londen

Heb je nog een geldig paspoort liggen? Dan is het nooit een slecht idee om voor oudejaar het Kanaal over te steken. Dit jaar zal de sfeer in de Britse hoofdstad extra bijzonder zijn, want na vele jaren restauratie (en dus stilte) mag Big Ben eindelijk nog eens de twaalf klokslagen van middernacht laten horen. Al sinds 2014 heb je een ticket nodig om het traditionele vuurwerk langs de oevers van de Thames van dichtbij te zien. Het goeie nieuws is echter dat er genoeg plekjes zijn vanwaar je het spektakel gratis kunt bewonderen, zoals Cannon Street, Greenwich Park, Primrose Hill, Alexandra Palace en Hampstead Heath. Sommige Londense bruggen, zoals Vauxhall Bridge en Southwark Bridge, zijn ook het proberen waard.

⁕ Parijs

Dit jaar zet de Lichtstad de deuren weer open voor de feestelijkheden van 31 december. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om de champagne te ontkurken op de Champs-Elysées? Om 22 uur begint op de mooiste boulevard ter wereld, die voor de gelegenheid opgefleurd zal zijn met duizenden lichtjes, een reeks concerten van «de crème de la crème van de Franse muziekwereld». Om middernacht wordt dan vuurwerk afgestoken vanaf de Arc de Triomphe. Je zal zeker niet alleen zijn: Parijs verwacht voor oudejaarsavond een slordige 500.000 bezoekers.

⁕ Rome

Waarom zou je dit jaar niet ‘Capodanno’ (Nieuwjaar in het Italiaans) vieren? In Rome, een van de mooiste steden ter wereld, verzamelen inwoners en toeristen zich in restaurants en op straat om op het nieuwe jaar te toosten. Elk jaar schiet er vuurwerk de lucht in vanaf de Palatijn (een van de zeven heuvels van Rome), binnen het Forum Romanum en vlak achter het Colosseum. De beste plek om van het magnifieke schouwspel in een adembenemend historische kader te genieten? Op de Via dei Fori Imperiali, de hoofdstraat die naar het Colosseum leidt.

⁕ Wenen

Op zoek naar een verrassend romantisch stekje om samen met je partner het nieuwe jaar in te luiden? Dan is Wenen een prima keuze. Van 2 uur ’s namiddags tot 2 uur ’s ochtends kun je terecht op het zogenaamde «Oudejaarspad» (Silvesterpfad). Op het programma: allerlei kraampjes met lokale specialiteiten, optredens, concerten en uiteraard walsen. Op de laatste avond van het jaar transformeert Weense oude stad in een heerlijk bruisende balzaal. Maak dat je tegen klokslag middernacht op de Heldenplatz bent voor het vuurwerk, en zet daarna nog een dansje in!

⁕ Madeira

Mocht je de kou beu zijn en zin hebben om nieuwjaar in t-shirt (of bijna) te vieren, dan kan dat ook. Daarvoor moet je op het eiland Madeira in de Atlantische Oceaan zijn, zo’n 1.000 kilometer voor de kust van Portugal. Elk jaar op 31 december haalt de hoofdstad Funchal alles uit de kast om de plaatselijke bevolking en de toeristen een onvergetelijk oudejaar te bezorgen. Vanaf ongeveer 50 locaties wordt vuurwerk afgestoken en baadt de hele baai in kleur. Het vurige spektakel lokt mensen uit de hele wereld. Terecht, want in 2006 bestempelde het Guinness Book of Records dit evenement als «de grootste vuurwerkshow ter wereld».