Een vettige klassieker op nummer 1: dit zijn de 100 meest populaire gerechten op Deliveroo wereldwijd

Waar vorig jaar de poké bowl nog de koploper was, is het nu de beurt aan de pita chawarma om de titel van meest bestelde gerecht van het jaar te ontvangen … Van pita tot croissants. De wereldwijde top 10 van meest bestelde gerechten op Deliveroo in 2022 is zeer uiteenlopend en geen enkel gerecht komt er meer dan één keer in voor. De delivery service geeft zelfs toe dat 2022 het jaar is met de meest uiteenlopende top 10-lijst van de afgelopen jaren.

door
Redactie Online
Leestijd 4 min.

In de top 100 wereldranglijst is ons land trouwens goed vertegenwoordigt, België sluit zelfs de wereldtop 5 af met de Make Your Own Poké Bowl van Surfside Poké in Luik.

Deliveroo’s 10 meest bestelde gerechten over de hele wereld:

1. Pita chawarma van Poulet Mezzencore, Parijs, Frankrijk.

2. Burrito van Chipotle, Londen, VK

3. Schiacciata Favolosa (traditionele florentijnse sandwich) van All'Antico Vinaio, Firenze, Italië

4. Chicken Sando van PICKL, Dubai, VAE

5. Make Your Own Poke Bowl van Surfside Poké, Luik, België

6. Pad Thai van Ting Thai Caravan, Edinburgh, UK

7. Mixian with 1 Topping 米線+一餸 van Tamjai Yunnan Mixian 譚仔雲南米線, Hong Kong

8. Fish burger van MOS Burger, Singapore

9. Iced Café Americano van Starbucks, Koeweit

10. Burrito Bowl van Boojum, Cork, Ierland

Ook ons Belgenlandje is goed gerepresenteerd in de lijst: maar liefst 11% van de lijst bestaat uit Belgische restaurants.

Deliveroo’s 10 meest bestelde gerechten in België:

1. Make Your Own Bowl van Surfside Poké in Luik

2. Empire Cheeseburger van Manhattn’s Burgers Boondael in Brussel

3. Big Mac McMenu van McDonald’s in Luik

4. Medium spaghetti Kastart van De Kastart in Gent

5. Kleine puntzak van Frituur Frans Hooiaard in Gent

6. Giant van Quick in Luik

7. Bocca van Bocca in Gent

8. Make your own french taco van French taco’s in Kortrijk

9. Medium Poké Bowl Aloha Salmon van Aloha Antwerp in Antwerpen

10. Croissant van Renard Bakery in Brussel

Uit de wereldwijde bestelcijfers van het afgelopen jaar, besluit Deliveroo dat:

• De gezonde Poké bowl hun plek moet afstaan aan comfortfood pita shoarma. Toch blijft de poké bowl nog steeds bijzonder populair, met Make Your Own Poké bij Surfside Poké (#5) in Luik op 5 en Medium Poké Bowl bij Aloha Antwerp (#74) in Antwerpen op plaats 74 in de wereldtop 100.

• De Burrito wint aan populariteit en bereikte de eerste plaats in zowel Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Australië en maakt zo 5% uit van de wereldwijde 100 trending dishes.

• Het is geen verrassing dat pizza 4% van de meest populaire gerechten uitmaakt. Bovendien houden veel klanten het graag traditioneel en bestellen bij voorkeur een klassieke Margarita.

• De vertrouwde hamburger blijft, zoals voorgaande jaren, een vaste favoriet in de Deliveroo top 100 en maakt bijna een kwart (24%) van de wereldwijde lijst uit. In België nemen de Empire Cheeseburger van Manhattn’s Burgers Boondael (#18) in Brussel, Big Mac van McDonald’s (#23) in Luik, een Giant van Quick (#59) in Luik en een Beastie Burger bij Beastie Burgers (#94) in Antwerpen een plaats in de top 100 in.

Vijf trends uit Foodieland

1. Gek op kip

Gebakken, gegrild, gerold in een wrap of tussen twee broodjes, het is duidelijk dat mensen dol zijn op kip. Bijna een kwart (23%) van alle gerechten in de Deliveroo 100 van dit jaar bestaat uit gevogelte. Tot de favorieten behoren het nummer 1 gerecht: Pita Chawarma poulet (Chawarma kebab) van Mezzencore in Parijs, The Spicy Chicken Sandwich van Popeyes in Londen en Pollo allo Spiedo (gebraden kip) van Giannasi dal 1967 in Milaan.

2. Nationale tradities

Sommige landen in de wereld houden het traditioneel, met favoriete nationale gerechten die de lijst halen, waaronder de Pain Au Chocolat van Chez Meunier in Parijs en Pizza Margherita van Assaje in Milaan, Italië en Men Wah BBQ Pork with Egg and Rice 敏華黯然銷魂飯 van Men Wah Bing Teng 敏華冰廳 in Hong Kong. Ook in België blijven we verlekkerd op onze nationale trots: een Kleine Puntzak bij Frituur Frans Hooiaard (#53) in Gent.

3. Comfy classics

Onze klassieke comfort foods - pizza, burgers, burrito's en kebabs - vullen 34 van de plekken in de Deliveroo 100 van dit jaar, met favorieten als de Burrito van Chipotle in Londen, de Medium Spaghetti van De Kastart (#32) in Gent, de pasta Bocca van Bocca in Gent en Make Your Own French Taco van French taco’s (#69) in Kortrijk.

4. Fro-yo forever

Het lijkt erop dat de froyo-hype nog niet gaan liggen is - vijf zoete gerechten zijn opgenomen in de Deliveroo 100 van dit jaar, waaronder twee Frozen Yogurts: de Small Cup van PICK in Koeweit en Original Frozen Yogurt van Snog in Londen.

5. Hands On

Wereldwijd laten klanten mes, vork en lepel links liggen voor een meer hands-on ervaring - 60,6% van de 94 gerechten in de wereldwijde Deliveroo 100-lijst (exclusief drankjes en kruidenierswaren) zijn gerechten die mensen met hun handen eten, zoals de traditionele florentijnse sandwich Schiacciata Favolosa van All'Antico Vinaio in Firenze, Italië, Chicken Wings 烤焗雞翼 van PizzaExpress in Hong Kong en onze geliefde croissant van Renard Bakery (#83) in Brussel.