photoschmidt 2020

VBO bezorgd over impact van energiecrisis en loonindex: "Kosten voor Belgische bedrijven stijgen met 55 miljard euro"

De gestegen energieprijzen en de aanpassingen van de lonen zullen de Belgische bedrijven tegen volgend jaar alles samen zowat 55 miljard euro extra kosten. Dat blijkt uit een berekening die het VBO maakte voor Het Nieuwsblad. De werkgeversorganisatie vreest dat sommige bedrijven daardoor hun prijzen nog verder zullen optrekken, of minder zullen investeren.

Tegen 2023 dreigen Belgische bedrijven 50 à 55 miljard euro meer kosten te hebben dan vóór de energiecrisis, zo toont een berekening van het VBO, die VRT NWS ook kon inkijken. De werkgeversorganisatie kijkt dan vooral naar gestegen kosten voor lonen en energie.

Door de opeenvolgende indexeringen van de lonen zullen de loonkosten voor bedrijven tegen midden volgend jaar bijna 25 à 30 miljard euro hoger liggen dan twee jaar geleden, klinkt het. De maatregel van de federale regering om de patronale lasten tijdelijk te verlagen in de eerste twee kwartalen van volgend jaar, brengt volgens het VBO niet al te veel zoden aan de dijk. Het verschil op de totale kosten zou uiteindelijk zo'n 1 miljard euro bedragen.

Bovenop die extra loonkosten komen ook de fors hogere energieprijzen. Gas en elektriciteit zijn in die periode zeven keer zo duur geworden, goed voor een bijkomende kost nog eens 25 miljard euro. 

Als de bedrijven hun prijzen niet zouden verhogen en evenveel zouden blijven investeren, zouden hun winsten in 2022-2023 volledig worden weggevaagd

Werkgeversorganisatie VBO

Voor gas gaat het om een stijging van 1,6 miljard euro naar ruim 11 miljard euro: meer dan 9 miljard extra dus. Voor elektriciteit zijn de kosten geëxplodeerd van een dikke 3 miljard euro naar ruim 21 miljard euro. Trek je daar de opbrengst af van de eigen productie, via zonnepanelen, biomassa en windmolens, dan kom je nog altijd uit op een meerkost van 16,6 miljard euro voor elektriciteit, becijfert het VBO.

Prijzen verhogen

"De totale kostenstijging voor het Belgische bedrijfsleven door gas, elektriciteit en loonkosten in 2022 en 2023 bedraagt dus 50 tot 55 miljard euro", concludeert het VBO, dat erop wijst dat de gestegen grondstoffenprijzen niet eens zijn opgenomen zijn in de berekening. "Dat bedrag komt ongeveer overeen met het totale netto exploitatieoverschot van de Belgische bedrijven in 2021 (lees: wat er overblijft van de toegevoegde waarde die ze creëren bovenop hun grondstoffen, nadat de lonen, belastingen en investeringen zijn betaald, red.)."

Anders gezegd: "Als de bedrijven hun prijzen niet zouden verhogen en evenveel zouden blijven investeren, zouden hun winsten in 2022-2023 volledig worden weggevaagd, alleen al door de impact van gas, elektriciteit en loonkosten."

Meest gelezen