Pantone maakt het «rebelse» kleur van 2023 bekend

Pantone, dé autoriteit op het vlak van kleuren, heeft nu al het kleur van 2023 bekend gemaakt: ‘Viva Magenta’. Het felle paarsachtige rood wordt door Pantone beschreven als een «genuanceerd karmozijnrood» en een «onconventioneel kleur voor een onconventionele tijd».

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Ieder jaar in december maakt Pantone Color Institute het kleur van het volgende jaar bekend. Dit jaar is dat ‘Viva Magenta’, een kleur dat onze tijd zou moeten reflecteren. In een persbericht beschrijft Pantome het kleur als volgt: «Het is krachtig en empowering, een geanimeerd rood dat experiment en zelfexpressie aanmoedigt zonder enige terughoudendheid. Het een opwindende, grenzeloze tint.» De kleur belooft «optimisme en vreugde», wat welkom is na een jaar van crisis.

Betekenis

Het is een kleur die alleszins fel contrasteert met vorige jaren. In 2020 was het nog een ingetogen blauw, in 2021 wonnen een grijze en gele tint. Dit jaar is het gedurfde rood «rebels», zegt Pantone zelf.

Pantone koos de kleur omdat we meer bewegen richting een tijd die natuur, duurzaamheid en klimaatverandering belangrijk vindt. Zo is ‘Viva Magenta’ in de natuur terug te vinden bij cochenilleluis, die gekweekt wordt vanwege zijn karmozijnrood. «Het is een van de sterkste en felste natuurlijke kleuren, een duidelijk signaal van kracht.» In een meer gedigitaliseerde wereld, willen we terug naar iets natuurlijk, zegt Pantone. De kleurenspecialist «observeerde een hoge mate aan appreciatie en bewustzijn rond natuur», bijvoorbeeld in de planten in ons huis en onze outdooractiviteiten tijdens de pandemie. «We zijn voorzichtiger en beschermen onze lichamen als resultaat van de gezondheidscrisis. We zoeken naar vertrouwde, levengevende ingrediënten», klinkt het.