Eva Kaili geschorst als vicevoorzitter Europees Parlement na verdenking van corruptie

Eva Kaili wordt met onmiddellijke ingang geschorst als vicevoorzitter van het Europees Parlement. Dat laat de woordvoerder van parlementsvoorzitter Roberta Metsola weten. De schorsing komt er naar aanleiding van een grootschalig onderzoek naar omkoping van parlementsleden en medewerkers door Qatar. Kaili zou gisteren zijn opgepakt door de politie op verdenking van corruptie.

Eva Kaili is één van de veertien vicevoorzitters van het Europees Parlement. Ze wordt verdacht van corruptie en is gisteren opgepakt voor verhoor. Het federaal parket voert onderzoek naar Qatar, dat ervan wordt verdacht om beslissingen van het Europees Parlement te hebben beïnvloed met grote sommen geld. Kaili heeft daar mogelijk een rol in gespeeld.

Gisteren werd bekend dat Kaili al uit haar politieke partij en uit haar fractie is gezet. Europees Parlemensvoorzitter Roberta Metsola heeft nu beslist dat ze ook als Europees vicevoorzitter wordt geschorst.

"In het licht van de lopende gerechtelijke onderzoeken door de Belgische autoriteiten heeft voorzitster Metsola besloten om met onmiddellijke ingang alle bevoegdheden, plichten en taken van Eva Kaili op te schorten in haar hoedanigheid van vicevoorzitter van het Europees Parlement", zo laat de woordvoerder van Metsola weten. 

Europese delegatie annuleert officieel bezoek aan Qatar

Een delegatie van het Europees Parlement reist op 18 december naar Saudi-Arabië en zou normaal daarna doorreizen naar Qatar voor gesprekken over de mensenrechten en de veiligheid in de regio. Maar het onderzoek naar mogelijke corruptie, waarbij het regime in Qatar Europese parlementsleden zou hebben omgekocht met veel geld, maakt dat die reis niet doorgaat. Dat zegt Assita Kanko die voor N-VA in het Europees Parlement zetelt.

"Na wat er gisteren is gebeurd in het Europees Parlement, hebben we onmiddellijk beslist om die reis te annuleren", zegt Kanko. Bij een andere bron is te horen dat de beslissing officieel niet in het weekend kan worden genomen, omdat het parlement dan dicht is. Maar dat de kans groot is dat de reis wellicht niet zal doorgaan, gezien de ernst van de zaak.

Daarnaast dringen verschillende parlementsleden ook aan op een spoeddebat over het corruptie-onderzoek. "We moeten dringend opheldering krijgen over wat er is gebeurd", zegt Kanko. 

"Het is bijzonder choquerend om vast te stellen dat er een kans is dat de wetgevende procedure niet onafhankelijk verlopen is. Zoiets is onaanvaardbaar en een grote bedreiging voor onze democratie. We willen weten wat er precies gebeurd is, welke dossiers zijn beïnvloed, welke dossiers nog risico lopen... Daarom hopen we dat er maandag in Straatsburg een meerderheid zal worden gevonden voor een spoeddebat. Het parlement en de burgers hebben recht op antwoorden."

Ook de uiterst links fractie vraagt een spoeddebat aan. Vlaams Belang eist gepaste straffen indien de omkoping wordt bewezen.

Meest gelezen