Afgelopen week sneeuwde het onder meer al in de provincie Namen, zoals hier in Vezin.

We gaan een ijskoude week in, wegen kunnen glad zijn

Het KMI heeft code geel uitgevaardigd met een waarschuwing voor gladde wegen. Vannacht gaat het overal vriezen en we krijgen nog meer ijskoude dagen volgende week, al krijgen we wel meer de zon te zien. Er komen ook verschillende vriesnachten aan, met een berekoude nacht van maandag op dinsdag. 

Het wordt uitkijken voor gladde wegen de komende uren. Code geel geldt nog tot 5 uur 's ochtends. De gladheid wordt veroorzaakt door enkele sneeuwbuitjes hier en daar, maar heel veel sneeuw is het niet (hooguit 1 à 2 centimeter) en het zijn verspreide buitjes. Op andere plaatsen is het gewoon smeltende sneeuw. De sneeuw blijft ook niet overal liggen. Maar vannacht klaart het dan uit en gaat het vriezen. Natte wegen kunnen bevriezen met ijsplekken tot gevolg. 

Het blijft koud, maar er komt meer zon

Vannacht wordt het wisselend bewolkt met op sommige plaatsen brede opklaringen. Eerst is er nog kans op enkele lokale sneeuwbuien, maar al snel wordt het overal droog. De minima liggen tussen ­-9 graden in de Hoge Venen en ­1 of ­2 graden aan zee.

Maandag wordt het vrij zonnig. De maxima liggen tussen ­3 en 0 graden in de Ardennen en liggen rond +1 of lokaal +2 graden elders. De zuidoostenwind is eerst zwak en wordt later overwegend matig. In de nacht van maandag op dinsdag wordt het berekoud. We moeten rekening houden met minima van ­-5 graden aan zee tot - ­10 graden in de Ardennen.

Dinsdag is het eerst nog zonnig, maar stilaan komt er hoge en middelhoge bewolking vanaf het zuiden. De maxima liggen tussen -2 en +3 graden. In de nacht naar woensdag trekt een sneeuwzone over Frankrijk die eventueel tot over het zuiden van ons land zou kunnen doordringen.

Woensdag zorgt een storing boven Frankrijk en Duitsland mogelijk tijdelijk voor wat sneeuw in het zuidoosten van ons land. Ook aan de kust is een winterse bui niet uitgesloten. Elders in het land blijft het droog met opklaringen. De maxima liggen tussen -2 en +3 graden.

Donderdag blijft het koud met soms wat zon. In een noordelijke luchtstroming kunnen noordzeebuien bij momenten doordringen tot de kustregio en het noordwesten van het land met winterse neerslag. Het blijft vrij koud met minima van -1 tot +4 graden.

Vrijdag en zaterdag wordt het volgens de eerste verwachtingen rustig met 's ochtends op vele plaatsen nevel, aanvriezende mist en laaghangende bewolking. In de loop van de dag zou de zon er hier en daar doorkomen. Met maxima van -1 tot +4 graden is het nog altijd vrij koud.

Opletten voor startproblemen op maandag

Pechdiensten verwachten dat er veel mensen morgenvroeg problemen zullen hebben met hun auto. Door de vrieskou vermindert de capaciteit van de batterijen en kunnen er startproblemen optreden. Omdat veel auto's tijdens het weekend zijn blijven stilstaan, zouden er maandag extra problemen kunnen zijn. Automobilistenvereniging VAB gaat morgen alvast extra wegenwachters inzetten en extra personeel in de callcenters. 

Hoe je startproblemen kan proberen voorkomen, lees je in dit artikel

Meest gelezen