Ruben Östlund  ©  AFP

‘Triangle of Sadness’ komt als winnaar uit de bus, Lukas Dhont met lege handen naar huis op European Film Awards

De tragikomedie ‘Triangle of Sadness’ van Ruben Östlund is als grote winnaar uit de bus gekomen bij de uitreiking van de 35ste European Film Awards in het IJslandse Reykjavik. De film was genomineerd voor vier prijzen en won in alle categorieën, die voor beste film, beste regie, beste scenario én beste acteur.

Bron: Belga

De Gentse regisseur Lukas Dhont, die met zijn film Close ook vier keer genomineerd was, keert met lege handen naar huis. In de categorie beste Europese film nam Triangle of Sadness, een briljante satire over klassenstrijd, het op tegen Close, maar ook tegen Alcarras van Carla Simon, Corsage van Marie Kreutzer en “Holy Spider” van Ali Abbasi.

Aan het begin van de ceremonie bracht de Zweed Ruben Östlund, die op het podium de award voor beste regisseur in ontvangst mocht nemen, een eerbetoon aan Charlbi Dean. Dean, die in de Triangle of Sadness een van de hoofdrollen voor haar rekening nam, overleed in augustus plots op 32-jarige leeftijd.

De prijs voor beste acteur ging naar de Kroatisch-Deense acteur Zlatko Buric (Triangle of Sadness). Hij haalde het onder andere van Eden Dambrine, die te zien is in Close van Lukas Dhont. Beste actrice was de Luxemburgse Vicky Krieps, die in de prijzen viel voor haar vertolking van keizerin Sissi in Corsage van de Oostenrijkse Marie Kreutzer.

Dalva, een film van de Belgische cineaste Emmanuelle Nicot, greep op zijn beurt naast de Prix Fipresci, die een Europese ontdekking in de kijker zet.

De European Film Awards worden sinds 1988 elk jaar uitgereikt door de European Film Academy en zijn de belangrijkste filmprijzen voor de Europese filmindustrie. Ze worden ook wel eens de Europese Oscars genoemd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER