Van een stoofpotje met lamsvlees tot Thaise noedels: 5 recepten die je deze week opwarmen
De winter is in het land en dat voel je ook in het weekmenu van onze 3 HLN-chefs Piet Huysentruyt, Sandra Bekkari en Jelle Beeckman. Sandra maakt een hartverwarmend stoofpotje en speculaaskoekjes om je vingers bij af te likken, Piet schotelt cannelloni en rodekoolsalade met rolmops voor, terwijl Jelle Beeckman je laat wegdromen van zonniger oorden met Thaise noedels. Bij welk gerecht warm jij op deze week?
Maandag: stoofpotje van lam met wintergroenten van Sandra Bekkari
Sandra: “De titel van dit recept verklapt het al: een klassiek stoofpotje, perfect voor extra gezelligheid. En wie me kent, weet het. Ik houd van gerechten die lekker staan te pruttelen, zodat ik intussen de tafel gezellig kan dekken of snel nog even opruimen.”
Bereidingstijd: 15 minuten + 45 minuten sudderen
Prijs: € 3,50 p.p.
Ingrediënten voor 2 personen
• 1 rode ui
• 2 teentjes knoflook
• 2 wortelen
• 2 raapjes
• 1 peterseliewortel
• 250 g lamsstoofvlees
• 1 klontje boter
• ½ el garam masala
• 1 tl gemalen komijn
• 1 rode chilipeper
• 400 g tomatenblokjes
• 250 ml kippenbouillon (of groentebouillon)
• 100 ml rode wijn (optioneel)
• verse koriander of peterselie
Zo maak je het
Hak de rode ui fijn en pers de knoflook. Snijd de wortelen, raapjes en peterseliewortel in stukken.
Bak de stukjes vlees kort aan in de helft olijfolie, de helft boter. Haal het vlees uit de pot.
Stoof de ui en knoflook aan in dezelfde pot. Voeg de garam masala en komijn toe en bak even mee. Voeg de groenten, tomatenblokjes en bouillon toe. Blus eventueel met rode wijn. Kruid met zwarte peper en een snufje zout.
Laat 45 minuten pruttelen met het deksel op de pot. Hak intussen de koriander of peterselie fijn.
Werk af met koriander of peterselie.
Tip: Geen peterseliewortel te vinden? Gebruik dan pastinaak. Even smaakvol!
Dinsdag: klassieke cannelloni van Piet Huysentruyt
Piet: “Laat de lange bereidingstijd je niet afschrikken om deze cannelloni te maken: wees slim en maak een hele portie op voorhand klaar en vries in. Ideaal om achter de hand te hebben wanneer je geen tijd hebt om te koken.”
Bereidingstijd: 90 minuten
Prijs: € 3,78 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 2 stengels verse selder
• 1 wortel
• 1 sjalot
• enkele takjes verse tijm
• 400 g gepelde tomaat uit blik
• 120 ml water
• 1 eetlepel runderbouillon
• 4 el olijfolie
• 450 g gehakt
• 1 teentje knoflook, fijngehakt
• Italiaanse kruidenmix
• 100 g mortadella
• 3 eetlepels paneermeel
• 1 ei
• 6 eetlepels parmezaanse kaas
• 50 g boter
• 50 g bloem
• 0,5 liter melk wat citroensap
• 8 gedroogde cannelloni
• gemalen kaas
Zo maak je het
Begin met de tomatensaus. Snijd selder, wortel en sjalot fijn. Stoof die groenten aan in een pan met wat olijfolie.
Voeg het blik tomaten en de runderbouillon toe aan de pan met groenten. Vul het blik met water en giet dit er nog bij. Kruid naar smaak. Laat 30 minuten inkoken op een matig vuur. Mix daarna de tomatensaus als je houdt van een gladde textuur.
Bak het gehakt lichtjes los in wat boter. Voeg de fijngehakte knoflook en de Italiaanse kruiden toe. Laat 25 minuten op een zacht vuur sudderen met het deksel op de pan. Als alles afgekoeld is, voeg je in stukjes gesneden mortadella, het paneermeel, het ei en de parmezaan toe. Meng alles goed door elkaar.
Maak vervolgens een bechamelsaus door de boter te smelten. Voeg de bloem toe en laat even drogen. Maak een smeuïge saus door de melk toe te voegen. Roer goed door en werk af met wat citroensap.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
Doe enkele lepels tomatensaus bij het gehakt om dat te bevochtigen.
Vul met een spuitzak de cannelloni op met het gehakt.
Doe de tomatensaus in een ovenschaal en schik er de cannelloni in. Zorg dat je ze niet te dicht op elkaar legt. Overgiet met de bechamelsaus en strooi er gemalen kaas naar eigen voorkeur over.
Plaats gedurende 40 minuten in de voorverwarmde oven.
Werk voor het serveren nog even af met verse tijm.
Tip: Vul de cannelloni op met gebakken spinazie, look en fetablokjes voor een vegetarische versie. Of meng met vegetarisch gehakt.
Woensdag: speculaaskoekjes van Sandra Bekkari
Sandra: “Dit zijn de gedroomde koekjes om te bakken op een koude zondagmiddag. Ik vind het heerlijk als de zoet-kruidige geur van de speculaaskruiden in mijn keuken hangt. En mijn gezin is maar wat blij als ik hen deze koekjes voorschotel.”
Bereidingstijd: 25 minuten
Voor ongeveer 10 koekjes
Prijs: € 2 p.p.
Ingrediënten
• 1 el kokosvet
• 75 g cashewnoten
• 75 g volkoren speltmeel
• 1 ½ el speculaaskruiden
• ½ el kaneel
• snufje nootmuskaat
• 3 el ahornsiroop
• 1 ei
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Smelt het kokosvet in een pannetje.
Mix de cashewnoten in de cutter tot meel en doe in een mengkom. Voeg alle overige ingrediënten toe samen met een snufje zout. Meng het beslag (dat doe je best met een lepel, want het is een vrij stevig mengsel).
Doe het mengsel op een bakplaat met bakpapier. Leg er een vel bakpapier bovenop en strijk uit. Verdeel in rechthoekige koekjes met een spies of mes en bak 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de koekjes afkoelen, dan worden ze knapperig!
Tip: Extra feestelijke koekjes? Gebruik dan leuke uitsteekvormpjes.
Donderdag: rodekoolsalade met rolmops van Piet Huysentruyt
Piet: “Rodekool en appeltjes zijn een onafscheidelijk duo. De klassieke Vlaamse bereiding natuurlijk met een smakelijke worst en een patatje erbij, maar probeer gerust eens deze versie met rolmops. De zoetzure combinatie is hemels!”
Bereidingstijd: 20 minuten
Prijs: € 2,84 p.p.
Ingrediënten voor 4 personen
• 3 el balsamicoazijn
• 1 el accaciahoning
• 5 el olijfolie
• ¼ rodekool
• 1 appel
• 6 rolmopsen op azijn
Zo maak je het
Meng het balsamicoazijn met de honing en de olijfolie tot een gebonden vinaigrette.
Snijd de rodekool heel fijn op de mandoline en snijd de appel in blokjes.
Meng de rodekool met de appelen en de vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Laat even staan zodat de vinaigrette goed in de rodekool kan dringen. Kneed desnoods de kool met je vingers voor extra smaak.
Serveer deze sla met de rolmopsen: dat kan zowel in stukjes gesneden als in zijn geheel, wat jij het lekkerst vindt.
Tip: Geen fan van zure rolmops? Serveer deze sla dan met schijfjes bloedworst.
Thaise noedels met gehakt van Jelle Beeckman
Jelle: “Nog een verloren gelopen stuk chocolade vinden in de snoepkast, het rietje van zo’n Capri-Sun in één keer in het gaatje krijgen: allemaal kleine gelukjes. Toch zijn er weinig dingen die mij gelukkiger maken dan deze noedels met gehakt, bengelend aan twee eetstokjes.”
Bereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 15 minuten
Prijs: € 5 per persoon
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de kruidenpasta
• 400 g gemengd gehakt
• 2 tl neutrale olie
• 1 steranijs
• 1,5 zoete paprika
• 500 ml kokosmelk
• 200 g noedels of spaghetti
• Lente-ui, munt, koriander voor de afwerking
Voor de kruidenpasta
• 2 cm gember
• 1 sjalot
• 2 teentjes look
• 1 tl vissaus
• 2 tl tomatenpuree
• 2 tl bruine suiker
• ½ limoen
• 1 stengel citroengras
• 1 chili (naar wens)
• 2 tl paprikapoeder
Zo maak je het
Maak de kruidenpasta: mix alle ingrediënten in de blender tot een fijne pasta. Voeg eventueel 1 eetlepel kokosmelk toe om het mixen te vergemakkelijken.
Bak het gehakt krokant in een scheutje olie. Plet het fijn met een vork of pureestamper. Voeg steranijs toe. Snijd de paprika in reepjes en voeg ook toe.
Voeg, wanneer het gehakt krokant is, de kruidenpasta toe en bak 5 minuten mee op een laag vuur. Roer voortdurend zodat het vocht verdwijnt en de pasta niet aanbakt.
Voeg de kokosmelk toe en laat het geheel 15 tot 20 minuten inkoken. Roer om de minuut even, zodat het niet aanbakt. Je zal zien dat de kokosmelk verandert in olie, waardoor het gehakt nog eens extra bakt. Dat is precies wat je wil! De kokosmelk moet volledig weg zijn. Geduld is belangrijk. Haal de steranijs uit de pan.
Kook de noedels of pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en roer door de saus. Zo nemen ze alle smaken in zich op.
Werk af met fijngesneden lente-ui en verse kruiden.
Tip: Ik serveer hier graag nog een frisse salade bij. Vissaus is overigens erg lekker in een dressing met limoen en honing. Liever vegetarisch? Probeer dan eens een versie met seitan.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
HLN Shop
“Gebruik er verschillende door elkaar”: podoloog geeft raad bij het kiezen van jouw perfecte wandelschoenen
Bij velen onder ons kriebelt het al om deugddoende tochten te maken in het groen. Ben je nog geen volleerd wandelfanaat, maar wil je graag de draad oppikken? Trek dan een instapmodel wandelschoenen aan je voeten. HLN Shop gaat na met welk schoeisel je als beginnend wandelaar - figuurlijk dan - over rozen loopt. -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
-
Showbits
KIJK: SOS Piet proeft de pad thai van Gunther Levi
-
Vettige vrijdag: tijd voor nacho’s om het weekend mee in te zetten. Zo maak je ze zélf volgens de tips van Jelle Beeckman
Wie een portie nacho’s bestelt in een willekeurige Belgische horecazaak, krijgt waarschijnlijk een bedje van krokante tortillachips met daarbovenop drie toppings: zure room, guacamole en tomatensalsa. “Toch houdt niemand je tegen om deze klassieke drievuldigheid links te laten liggen", vindt Jelle Beeckman of The Messy Chef. Hij deelt tips om je nacho’s nét messy genoeg te maken en twee recepten van nacho’s met een twist. -
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?
Je hebt het vast al meegemaakt: je staat in de keuken, breekt een ei en gooit het in de pan. Maar net als het lekker begint te bakken, zie je plots een vreemd rood stipje in de dooier zitten. Wat is dat precies? Mag je het opeten? En wat met de rest van het ei? Ine Kempen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij legt uit. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
“Opmerkelijk dat niet gevraagd wordt hoe het vlees gebakken moet zijn”: hoe lekker is de steak in het beste steakrestaurant van Europa?
Als een vleesrestaurant een ster, de titel van beste steakrestaurant van Europa én die van vierde beste van de wereld op zijn naam heeft staan, boek je er weleens graag een tafeltje. De culinaire recensenten zijn duidelijk fan, maar wat vindt de ‘gewone’ steakliefhebber ervan? Stijn Baert nam de proef op de som en ging eten bij Carcasse in Koksijde. Is het vlees écht zo lekker? En hoeveel betaal je ervoor? “Hier durven ze hun eigen keuzes te maken.” -
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven