Review – ChatGPT: de chatbot die een review over zichzelf schreef

In ons vorige artikel testten we ChatGPT, de indrukwekkende (misschien is het tijd om het revolutionair te noemen) AI-chatbot van OpenAI die in staat is een grote verscheidenheid aan teksten te genereren. We lieten de software toen een review schrijven over zichzelf. In dit artikel kun je lezen hoe we te werk gingen. 

Waarom is dit belangrijk?

ChatGPT is momenteel nog niet aangesloten op het internet. De software kan dus nog niet meepraten over actuele onderwerpen, behalve wanneer je zelf alle details invoert. Maar eenmaal de AI online komt, zal het hek van de dam zijn, en zullen de levens van miljoenen - mogelijk miljarden - mensen ingrijpend veranderen.

Nadat we zelf een intro schreven, begonnen we door de AI een simpele vraag te stellen om het ‘Waarom is dit belangrijk?’-vakje op te vullen. Meerbepaald droegen we aan ChatGPT het volgende op: “schrijf een korte samenvatting waarom AI in de nabije toekomst een steeds belangrijkere rol in de samenleving zal spelen.” 

Op slechts enkele seconden tijd pompte de software vier paragrafen uit, waarin beknopt (maar misschien net té droogjes) wordt uitgelegd dat kunstmatige intelligentie de voorbije jaren steeds krachtiger wordt. Vervolgens legt ChatGPT ook uit wat het algemeen nut van AI kan zijn in de samenleving. Concrete voorbeelden verschaft de software echter nog niet.

Het lijkt erop dat ChatGPT oprolbaar schrijft. Dat wil zeggen dat de belangrijkste informatie in de eerste paragraaf staat, gevolgd door de details. Voor ons artikel hadden we nog geen vier paragrafen nodig waarin wordt uitgelegd wat AI allemaal kan betekenen. We knipten de eerste paragraaf eruit, en gooiden hem in onze tekst (we vertaalden de paragrafen uit het Engels, maar later ontdekten we dat ChatGPT ook in het Nederlands werkt!).

De eerste paragraaf zag er goed genoeg uit. Nu moesten we echter beginnen aan het echte werk. We begonnen door aan ChatGPT te vragen om een review te schrijven over zichzelf. Dat lukte niet meteen. 

Misschien moeten we dit toch anders verwoorden. We besloten om de chatbot te laten schrijven over een fictieve chatbot, Katgpt genaamd. Nadat we de software een paar details verschaften, ging die aan het werk.

Dat ziet er al veel beter uit! Het lijkt erop dat je ChatGPT soms toch moet aansturen om te doen wat je wil. Op Twitter doken hier al indrukwekkendere (en soms verontrustendere) voorbeelden van op. 

De drie bovenste paragrafen die de AI genereerde, hebben we nog een beetje moeten aanpassen. We voegden er bijvoorbeeld aan toe dat ChatGPT gemaakt is door OpenAI (een detail dat we evengoed aan de software zelf hadden kunnen vragen) en verwijderden wat overbodige informatie.

Ook heeft de software de neiging om op het einde een samenvatting te schrijven. Dat hebben we nu nog niet nodig, dus die vliegt de vuilbak in. Op naar de volgende paragrafen.

Voor de volgende paar paragrafen, waarin ChatGPT uitlegt hoe de software viraal is gegaan, moesten we zelf meer details ingeven. Als je weinig details ingeeft, krijg je soms paragrafen die niet veelzeggend zijn, zoals in het voorbeeld hieronder.



De eerste paragraaf hebben we wel degelijk gebruikt in het eerste artikel. Maar om specifiekere voorbeelden te geven, moesten we toch wat opzoekwerk doen. We droegen aan de software op een artikel dat androidplanet.nl genereerde (ook over ChatGPT), te gebruiken als voorbeeld.

Daarna volgden weer twee paragrafen uit de tekst die in het voorbeeld hierboven werd gegenereerd. We waren immers zelf al voorbeelden tegengekomen van websites en marketingplannen. Een van die tweets voegden we erna zelf toe in de tekst, om de illusie sterker te maken.

Hoewel de tekst hierboven niet per se slecht is, ontbreken toch wat details. Tijd om weer in te zoomen, ditmaal op een plugin die ontwikkeld werd door Twitteraar Gabe Ragland. De tekst die we genereerden, kon weeral zo in het artikel worden geplakt, behalve de laatste zin, die ons overbodig leek. Daarna voegden we uiteraard nogmaal een tweet toe, om het artikel wat meer inhoud te geven.

Om de review af te maken, moeten we natuurlijk ook vertellen wat nog niet zo goed werkt. Ofja, we laten ChatGPT dat doen. Nadat we weeral de beknopte samenvatting op het einde wegsnijden, blijven we over met een mooie tekst.

Op het einde van ons artikel willen we uiteraard nog een conclusie schrijven. Misschien is het een beetje onhandig, maar we ontdekten pas op het einde dat ChatGPT best in staat is om in meerdere talen te schrijven. 

Nu we een artikel hadden, moesten we enkel nog wat linkjes toevoegen en hier en daar wat woorden aanpassen zodat het taalgebruik minder stijf klinkt. En voila, we hebben een artikel dat zo goed als volledig werd gegenereerd door een AI.

De echte conclusie

Het is moeilijk om precies te voorspellen hoe AI zoals ChatGPT de wereld zal veranderen, maar het begint er steeds meer op te lijken dat een doos van Pandora werd geopend. Volgens sommigen zullen zoekmachines als Google binnen enkele jaren vervangen worden door deze nieuwe technologie. 

En dat is enkel logisch. De software kan worden gebruikt voor onvoorstelbaar veel verschillende zaken. Behalve de voorbeelden die we in ons artikel hebben aangekaart, moet je gewoon even op Twitter scrollen om te zien wat mensen er allemaal al mee hebben uitgespookt. 

Of nog beter, je kan zelf een OpenAI-account maken. Dat kan je doen door op deze link te klikken

Meer