Brussels Airport verwacht komende vrijdag problemen door een betoging (archieffoto).
James Arthur Photography

Brussels Airport verwacht vrijdag hinder door nationale betoging

Op Brussels Airport wordt volgende vrijdag veel hinder verwacht. De vakbonden organiseren dan een nationale actiedag voor meer koopkracht. Veel medewerkers van de veiligheid en de bagageafhandelaars willen daaraan deelnemen. Daarom heeft de directie aan de luchtvaartmaatschappijen gevraagd om zo veel mogelijk vluchten te schrappen en chaos te vermijden.

De vakbonden ABVV, ACV en ACLVB trekken op volgende week vrijdag, op 16 december, opnieuw door Brussel voor een nationale betoging. Ze willen op die manier hun eisen voor meer koopkracht herhalen: een prijsplafond voor energie en vrije loononderhandelingen. Eind november legde de federale regering een verzoeningsvoorstel op tafel waarbij winstgevende bedrijven volgend jaar een eenmalige cheque van maximaal 750 euro mogen uitkeren aan hun personeel, maar dat vinden de bonden onvoldoende.

Voor vrijdag 16 december is er geen stakingsoproep, maar door de betoging gaan heel wat mensen niet aan het werk om mee te kunnen manifesteren. Op de luchthaven van Zaventem verwacht men vooral een impact bij de controle en de bagageafhandeling, twee cruciale diensten. "Op basis van gegevens over het aantal werkwilligen, hebben we aan de luchtvaartmaatschappijen gevraagd om hun capaciteit die dag met 70 procent te verminderen", bevestigt de woordvoerster. De resterende 30 procent van de vluchten zou dan zonder problemen, mét bagage, kunnen worden uitgevoerd.

De volgende dagen lopen er nog gesprekken met de luchtvaartmaatschappijen. Passagiers zullen persoonlijk door hun luchtvaartmaatschappij op de hoogte gebracht worden als hun vlucht wordt geschrapt of verplaatst, klinkt het.

De vakbonden voerden de laatste maanden al meermaals actie voor meer koopkracht. Op woensdag 9 november was er nog een nationale actie- en stakingsdag.

Meest gelezen