Europees Parlementslid Marc Tarabella

Huiszoeking bij Belgisch Europarlementslid Tarabella (PS) in corruptieonderzoek Qatar, vier verdachten aangehouden: "Beschamend en een blamage"

In het onderzoek naar mogelijke corruptie bij het Europees Parlement is een huiszoeking gehouden bij het Belgische Europees Parlementslid Marc Tarabella (PS). Dat schrijven Knack en Le Soir en wordt bevestigd aan onze redactie. In datzelfde onderzoek zijn ook vier verdachten aangehouden, meldt het federaal parket. "Zij worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen van geld en corruptie", klinkt het. De omkoping zou volgens onze informatie zijn gebeurd in opdracht van Golfstaat Qatar.

De speurders vielen gisterenavond binnen bij Tarabella in de provincie Luik en namen een computer en een gsm in beslag. Dat gebeurde, zoals de regels het voorschrijven, in het bijzijn van Europees Parlementsvoorzitter Roberta Metsola die daarvoor vanuit Malta naar België terugkeerde. Tarabella werd niet meegenomen voor verhoor. "Ik heb absoluut niets te verbergen en ik zal op alle vragen van de speurders antwoorden als dat hen kan helpen om licht te werpen op deze zaak", laat hij weten in een reactie.

Tarabella is Europarlementslid voor de PS én ondervoorzitter van de "Delegatie voor de betrekkingen met het Arabisch schiereiland (en dus Qatar, red.)" van het Europees Parlement. Hij liet zich recent opvallend positief uit over Qatar. De Franstalige socialisten van de PS hebben intussen laten weten dat de waakzaamheidscommissie van de partij Tarabella de komende dagen op het matje zal roepen.

Tarabella is het tweede EU-Parlementslid wiens woning wordt doorzocht in het onderzoek naar mogelijke corruptie door een Golfstaat. Vrijdagavond was er in Brussel al een huiszoeking bij Eva Kaili, de Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement en ook lid van de socialistische fractie. 

Vier aanhoudingen

Volgens het Franse persbureau AFP is Kaili intussen aangehouden door de onderzoeksrechter in Brussel. Haar parlementaire onschendbaarheid beschermde haar niet omdat het ging om een betrapping op heterdaad. Het Griekse parlementslid zou betrapt zijn met "zakken met geldbiljetten", vertelt een gerechtelijke bron aan AFP. Gisteren al werd Eva Kaili met onmiddellijke ingang geschorst als vicevoorzitter van het Europees Parlement.

Nog drie andere verdachten zijn aangehouden, bevestigt het federaal parket. Twee anderen werden vrijgelaten door de onderzoeksrechter. "In het belang van het onderzoek wordt voorlopig geen verdere informatie gegeven", luidt het. De zes werden vrijdag opgepakt tijdens een politieactie, waarbij 16 huiszoekingen werden verricht in het Brusselse. Daarbij namen de speurders ook 600.000 euro aan cash geld in beslag, naast een hoop informaticamateriaal en mobiele telefoons.

BEKIJK - "Dit is van een redelijke omvang", zegt Eric Van der Sypt van het Federaal parket:

Videospeler inladen...

WK en visums

Volgens het federaal parket loopt er al enkele maanden een onderzoek omdat de speurders van de federale gerechtelijke politie vermoeden dat een land van de Perzische Golf probeert om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden, door aan derden met een politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement grote geldbedragen te betalen of aanzienlijke geschenken aan te bieden. Volgens onze informatie zou het om Qatar gaan.

Met het WK voetbal en de erbarmelijke omstandigheden van de arbeiders voor de bouw van de stadions daar, kon Qatar in elk geval wat positieve commentaren vanuit het Europees Parlement gebruiken. "Er is nog een ander dossier dat een rol kan spelen", weet VRT NWS-journalist Rob Heirbaut. "Qatar maakt kans op visumliberalisering. Dat betekent dat inwoners van Qatar die over een geldig paspoort beschikken, zonder visum naar de Europese Unie zouden kunnen reizen. Dat dossier ligt ter behandeling in het Europees Parlement en Kaili heeft daar een positief standpunt over ingenomen."

"Als dit klopt, is het een van de meest dramatische corruptiezaken van de laatste jaren"

"Dit is een zeer ernstige aanval op de reputatie" van het Europees Parlement, "een beschamende en onaanvaardbare zaak", zo reageerde Europees Commissaris voor Economie Paolo Gentiloni op de Italiaanse zender Rai. Volgens Italiaanse media zijn ook voormalig Italiaans Europarlementslid Pier-Antonio Panzeri en de secretaris-generaal van het Internationaal Vakverbond (IVV), de Italiaan Luca Visentini, betrokken.

"Als het bevestigd wordt dat er iemand geld heeft ontvangen om de mening van het Europees Parlement te beïnvloeden, denk ik dat het echt een van de meest dramatische corruptiezaken van de laatste jaren zal zijn", zo zei de Italiaanse EU-Commissaris nog.

Voor het Europees Parlement en in het bijzonder de sociaal-democratische fractie is dit een blamage. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Rob Heirbaut. "Een tiental jaar geleden was er wel een affaire waarbij onderzoeksjournalisten zich voordeden als lobbyisten en zo parlementsleden benaderden met geld in ruil voor tekstaanpassingen. Dat heeft toen veel commotie veroorzaakt. Maar nu gaat het echt om een land dat probeert parlementsleden tegen betaling te beïnvloeden."

"Het Europees Parlement staat altijd recht op de barricades om corruptie te veroordelen. Nu lijkt er een ernstig geval van corruptie binnen het Parlement te zijn. Dat is negatief voor het imago."

BEKIJK - "Dit hebben we nog nooit meegemaakt", zegt Europakenner Rob Heirbaut in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen