Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp: "Kansarmoede blijft een structureel probleem, het is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult'"

"Kansarmoede is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult', maar een structureel probleem." Dat is de boodschap van ervaringsdeskundige en medewerker van Netwerk tegen Armoede, Cindy van Geldorp. Zij was vandaag te gast in "De zevende dag" samen met Kristel Verbeke, die ook in kansarmoede opgroeide. "Hoe meer we mensen structureel ondersteunen, hoe meer kansen ze zullen krijgen", vertelt Verbeke. 

Nog een week en dan gaat De Warmste Week officieel van start. Zes dagen lang zullen verschillende acties in de kijker staan om geld in te zamelen voor de strijd tegen kansarmoede. Het is een onderwerp dat de samenleving beroert. Mensen die in kansarmoede leven, worden beperkt in hun kansen om op een volwaardige manier deel te nemen aan de samenleving. Zowel thuis, op school, op het werk als in de sportclub.

Rond kansarmoede hangt vaak nog een taboesfeer. Door het thema bespreekbaar te maken, hoopt Kristel Verbeke - een van de gezichten van De Warmste Week - het taboe te doorbreken. Ook Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige en medewerker bij Netwerk tegen Armoede, vindt dat er nog te vaak een verkeerd beeld bestaat over kansarmoede. "Er wordt vaak naar kansarmoede gekeken alsof het jouw eigen schuld is. Dat je beter je best had moeten doen, maar het is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult'."

BEKIJK - "Kansarmoede is geen verhaal van 'eigen schuld, dikke bult'", zegt ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Cindy Van Geldorp benadrukt dat kansarmoede ook een structureel probleem is waar je niet makkelijk zelf uitraakt. "Soms zijn er ook gewoon structuren die kansarmoede mee versterken of in de hand blijven werken." Ondersteuning is volgens haar dan ook erg belangrijk. Ook voormalig K3-zangeres Kristel Verbeke groeide op in kansarmoede en getuigt over het belang van individuele steun. "Je moet echt mensen hebben die in jou geloven. Ik had een leerkracht op school die zei dat een diploma belangrijk was en dat we dat samen zouden behalen."

Soms zijn er ook gewoon structuren die kansarmoede mee versterken of in de hand blijven werken

Cindy Van Geldorp - medewerker Netwerk Tegen Armoede

En er is volgens Kristel Verbeke meer nodig. "Mensen in kansarmoede moeten ook structureel ondersteund worden. Hoe meer we dat doen, hoe meer kansen die mensen zullen krijgen." Cindy Van Geldorp hoopt daarom dat de verschillende projecten, die gesteund worden door De Warmste Week, voor voldoende structurele verbeteringen kunnen zorgen. "Het is belangrijk dat er middelen komen voor de projecten die nu al bestaan. Die extra middelen zijn hoognodig."

BEKIJK - Het volledige gesprek met Kristel Verbeke en Cindy Van Geldorp over kansarmoede en De Warmste Week in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

10 gesigneerde koffiemokken

Ook “De zevende dag” wil De Warmste Week en de gekozen projecten rond kansarmoede ondersteunen. Via een sms-actie worden 10 gesigneerde koffiemokken verloot. De opbrengst van de actie gaat integraal naar het DWW-fonds, dat dit jaar 270 concrete projecten rond kansarmoede telt. Kristel Verbeke signeerde haar koffiemok live tijdens de uitzending. Ook enkele andere bekende gezichten signeerden hun mok, onder wie zangeres Dana Winner en tennisster Elise Mertens.

BEKIJK - Ontdek hier wie er nog signeerde en hoe je kans kan maken op een van de mokken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen