AFP or licensors

Nog steeds 300.000 gezinnen zonder stroom in Oekraïense havenstad Odessa: "Veel zorgen, want in januari kan het -20 graden worden"

In Odessa, een havenstad in het zuiden van Oekraïne, zitten nog steeds zo'n 300.000 gezinnen zonder stroom. Afgelopen weekend kwamen in en rond Odessa anderhalf miljoen mensen zonder elektriciteit te zitten door Russische drone-aanvallen op enkele elektriciteitscentrales. De schade volledig herstellen kan nog maanden duren. "De Oekraïners maken zich enorm veel zorgen over de stroomonderbrekingen. Het is hier nu al erg koud en in januari kan het nog kouder worden, tot -20 graden", zegt de Nederlandse correspondent Hans Jaap Melissen die op dit moment onderweg is van Kiev naar Odessa. 

"De stroomtoevoer uitschakelen, is een van de oorlogswapens van Rusland", zegt Melissen. "Ook in delen van Kiev valt de stroom vaak uit. Mensen behelpen zich dan met powerbanks en gastoestellen. Om het warm te krijgen, kruipen ze 's nachts vaak dicht tegen elkaar in een schuilkelder of in hun auto."

Omdat de herstellingen aan de elektriciteitscentrales in Odessa wel eens lang zouden kunnen duren, roept de overheid op om de stad op zijn minst tijdelijk te verlaten. Melissen betwijfelt of mensen dat effectief gaan doen. "Mensen wachten nu nog even af. Ze hopen dat hun regering de schade snel kan herstellen. Op dit moment is het nog een vrij normale winter, maar het kan nog veel kouder worden. Als het echt onhoudbaar wordt, zullen mensen wel vertrekken."

Volgens Melissen vertrekken mensen nu vooral uit gebieden die in de frontlinie liggen. "In die zwaargehavende dorpen zitten vooral nog oudere mensen. Nu het steeds kouder wordt, wordt het voor hen ook gevaarlijker voor hun gezondheid. Vaak vertrekken ze onder druk van hun kinderen of andere familieleden die op een veilige plek zitten in Oekraïne of in het buitenland."

BEKIJK - Odessa in het duister:

Videospeler inladen...

"De winter maakt de omstandigheden waarin oorlog gevoerd wordt, ontzettend zwaar, maar je kunt in elk weertype op elkaar schieten. Dus op zich gaat de oorlog gewoon door. In Oekraïne blijven ze hopen op de nodige steun uit het buitenland. Ze zijn wel bang dat hoe langer de oorlog blijft duren, hoe meer vermoeidheid en verdeeldheid er kan ontstaan in Europa en de Verenigde Staten. Ze hopen dat het Westen hen wapens zal blijven leveren."

Beluister correspondent Hans Jaap Melissen die onderweg is van Kiev naar Odessa:

BEKIJK - "We doen er alles aan om het licht terug te brengen naar Odessa", zegt Oekraïens president Zelenski:

Videospeler inladen...

Meest gelezen