Minister van Mobiliteit Peeters (Open VLD) reageert op kritiek Jan Loos na aangereden wolf: “Nodig hem uit om op kabinet te komen kijken”

Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) zijn er al heel wat maatregelen genomen om ongevallen met overstekend wild te vermijden. De minister reageert op de kritiek van Jan Loos van Welkom Wolf, dat de Vlaamse overheid geen initiatief neemt om wolven te beschermen. Loos uitte de kritiek nadat er een wolf doodgereden werd op de N74 in Hechtel-Eksel.

“Ik nodig Jan Loos uit om op mijn kabinet te kijken wat we allemaal doen om ongevallen te vermijden.” Zo reageert de Vlaamse minister van Mobiliteit op de kritiek van Jan Loos aan haar adres. “We verhogen in de eerste plaats de verkeersveiligheid om mensen te beschermen en om te voorkomen dat er aanrijdingen zijn met wild.”

De kritiek van Jan Loos luidt dat de knelpunten waar wolven oversteken bekend zijn, maar dat het Agentschap Wegen en Verkeer niets wil doen om de dieren te beschermen. Hij verwijst daarbij naar eco-rasters langs de kant van de weg, waar wolven niet langs kunnen. Loos legt ook de optie van ecoducten, oversteekplaatsen voor dieren, op tafel. Maar volgens minister Peeters wordt dat al allemaal gedaan. “We hebben in het verleden al heel wat maatregelen genomen, met ecotunnels, eco-bruggen en eco-rasters.”

We kunnen niet, zoals meneer Loos zegt, elke gewestweg volledig gaan omheinen

Vlaams minister Lydia Peeters

Demir

Jan Loos haalde bovendien aan dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wel maatregelen neemt voor de wolf. Ook daarop reageert minister Peeters. “We investeren al heel veel, ook samen met minister Demir en het Agentschap voor Natuur en Bos.” Peeters verwijst hierbij naar het actieplan voor ontsnipperingsmaatregelen dat het Agentschap Wegen en Verkeer samen met het Agentschap Natuur en Bos heeft opgesteld. “We kunnen wel niet, zoals meneer Loos vraagt, elke gewestweg volledig gaan omheinen, of elke gewestweg autoluw maken om te voorkomen dat er nog een dier oversteekt.”

Op de N74, op de plek waar gisteren de wolf is aangereden, ligt de snelheidslimiet op 90 km/u. Op het gros van de gewestwegen is die in 2017 echter naar 70 km/u verlaagd. Maar volgens de minister is dat niet overal een oplossing. “We passen de snelheid altijd aan voor meer verkeersveiligheid, om te voorkomen dat er menselijke slachtoffers vallen”, zegt Peeters. “Maar ik denk niet dat een wolf gaat kijken waar de snelheid het laagst is, om dan daar over te steken.”

Meest gelezen