De boodschappen van PS-voorzitter Paul Magnette

Het was een boeiend weekend voor wie interesse heeft in 'politieke strategie', met opeenvolgende optredens van PS-voorzitter Paul Magnette, eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) en N-VA-voorzitter Bart De Wever.

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

De PS woekert sinds enkele dagen met twee schandalen: er is de corruptiezaak bij enkele parlementsleden van het Europees parlement, met onder meer een huiszoeking bij een parlementslid van de PS, en er zijn de extravagante dienstreizen van de voorzitter en de griffier van het Waalse parlement, naast de dure verbouwingen van het gebouw.

PS-voorzitter Paul Magnette riep in "De afspraak op vrijdag" het volledige bureau van het Waalse parlement op om ontslag te nemen. Het bureau, dat zijn de voorzitter, de ondervoorzitters en secretarissen. Zij maken het bestuur uit van het parlement en hadden de griffier moeten controleren.

De twee andere partijen die deel uitmaken van de meerderheid in Wallonië en dus van dat bureau, de liberale MR en de groenen van Ecolo, vinden dat in de eerste plaats de voorzitter van het Waalse parlement, Jean-Claude Marcourt - een PS'er - ontslag moet nemen, omdat die meer deed dan onvoldoende controleren. Hij nam ook deel aan enkele van die dure reizen. Ontslag nam hij voorlopig niet. Dat deed alleen een ander lid van de PS, Sophie Pécriaux. De boodschap van de PS-voorzitter is dus niet goed aangekomen.

Geen confederalisme met de PS

Verder had Paul Magnette verschillende boodschappen voor N-VA-voorzitter Bart De Wever. In de eerste plaats zei Magnette dat hij géén gesprek wil met Bart De Wever over het confederalisme. "Voor ons heeft confederalisme geen enkele zin", zei Magnette in "De afspraak op vrijdag". Verleden week had de voorzitter van de N-VA  in "De ochtend" laten weten dat het enige gesprek dat hij nog met de PS wilde voeren, dat over het confederalisme was. 

Dit weekend voegde De Wever daar in "Het laatste nieuws'" aan toe dat de PS na de verkiezingen van 2019 wel dacht aan het einde van België, nog een stap verder dan het confederalisme. Het had een historisch akkoord moeten opleveren. Maar Magnette zegt nu dat er "helemaal geen historisch akkoord was". "Het was interessant voor mij om vervolgens naar andere partijen te trekken en te vertellen waartoe N-VA bereid was." Het blijft kwaad kersen eten met een voorzitter van de PS.

Magnette verzet zich ook tegen een eventuele samenwerking van N-VA met Vlaams Belang. Dat was de volgende boodschap. "Als N-VA in 2024 op lokaal of regionaal niveau met Vlaams Belang in zee gaat, dan spreek ik er niet meer mee", verzekerde Magnette. "De N-VA is niet meer welkom dan." Waarop Bart De Wever in het "Nieuws" van VTM repliceerde dat een samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang wel degelijk mogelijk is. Hij somde op dat dit zou kunnen wanneer Vlaams Belang bereid is om afscheid te nemen van mensen die achter Poetin aanlopen, of van mensen die over de racistische schreef gaan, antisemitische praat vertellen, seksistische praat vertellen of mensen op hun seksuele identiteit aanvallen.

"Als mensen binnen de redelijke krijtlijnen kunnen komen", zei De Wever, "dan moet je hen een kans geven om te besturen". Al vermoedt De Wever dat dit nooit zal gebeuren, en dat een stem voor Vlaams Belang op die manier een stem voor een verderzetting van de federale Vivaldi-regering wordt.

"Geen pensioenhervorming meer"

Premier De Croo werd in "De zevende dag" geconfronteerd met vragen van de kijker, en probeerde de verwezenlijkingen van zijn regering in de verf te zetten. Vooral de aanpak van de energiecrisis, waarbij de overheid de burgers met wat heel wat middelen is bijgesprongen, kwam aan bod. Uiteindelijk heeft de federale regering al 10 miljard veil gehad om haar burgers te helpen. Maar volgens econoom Gert Peersman in "De zondag" is dat water naar de zee dragen. De miljardencadeaus doen in de eerste plaats de begroting ontsporen. "Als de regering écht iets wil doen, dan moet ze eindelijk de pensioenleeftijd aanpakken", zegt de econoom. Maar, zo voegt hij toe, "van deze regering verwacht ik helaas geen fundamentele hervorming op dat vlak."

Velen wijzen daarvoor met een beschuldigende vinger naar de PS. Haar voorzitter, Paul Magnette, geeft toe dat "wat de pensioenhervorming betreft het regeerakkoord al helemaal is uitgevoerd". Voor nieuwe hervormingen is een nieuwe regering nodig, een Vivaldi 2, met eventueel enkele extra partijen, maar vooral met een nieuw regeerakkoord dat grotere hervormingen mogelijk maakt.  

Zo hebben we dit weekend twee duidelijke visies te horen gekregen: de PS die rekent op een nieuwe Vivaldi-regering, en de N-VA van Bart De Wever die dat met alle mogelijke middelen wil verhinderen.

Nederlandse kerncentrales subsidiëren?

In dat kader was er nog het zeer opmerkelijke voorstel van N-VA-minister Zuhal Demir die nieuwe kerncentrales in Nederland wil subsidiëren. Een voorbeeld van de frustratie van de N-VA over het beleid van die federale regering. Het energiebeleid noemt de Vlaamse minister Demir zelfs "dé fout van de geschiedenis". Zo fout dat de N-VA bereid is om buitenlandse kerncentrales te subsidiëren. 

Gekker dan dit moet het niet worden, liet eerste minister De Croo weten. Om de retorische vraag eraan toe te voegen: "Dat politieke spel tussen de verschillende beleidsniveaus: wat brengt dit uiteindelijk op?" Het zou wel eens kunnen dat veel kijkers van "De zevende dag met dezelfde verzuchting als de eerste minister zaten. En er spontaan aan toevoegden: "En dat politieke spel tussen de partijvoorzitters dan?"

Meest gelezen