© BELGA

Kris Peeters stelt anciënniteit ter discussie

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil de discussie over anciënniteit openen. Hij heeft een brief gestuurd naar de voorzitters van de paritaire comités, met de vraag om over de kwestie rond de tafel te zitten. Anciënniteit betekent dat werknemers meer loon krijgen als ze langer in het bedrijf blijven. “Oudere werknemers zitten nog te vaak in een gouden kooi. Als ze van werk veranderen, kunnen ze hun anciënniteitsvergoeding kwijtspelen. Daar moet een oplossing voor worden gevonden”, zegt Kris Peeters.

CWil

De minister benadrukt dat hij het principe van anciënniteit niet meteen wil afschaffen. “Dat zou niet eerlijk zijn tegenover de jongere mensen die vandaag door het anciënniteitssysteem minder verdienen. Zij zouden dan latere loonsverhogingen missen. Dit is een zeer gevoelig, maar ook zeer belangrijk thema.”

Peeters deed zijn uitspraken naar aanleiding van een groot onderzoek dat het uitzendbureau Randstad heeft gedaan bij meer dan duizend werkgevers. Daaruit blijkt dat mensen lang in dezelfde job blijven zitten. “Het is wel de vraag waardoor we de anciënniteit op langere termijn precies gaan vervangen. Je zou dat kunnen doen door productiviteit, maar die is niet in alle sectoren even goed meetbaar”, zegt Peeters.

Leeftijdsdiscriminatie

De minister heeft ook felle kritiek op het plan van enkele banken om 55-plussers 60 tot 80 procent van hun brutoloon uit te keren, als ze in ruil thuis blijven. Dat is bijvoorbeeld een plan dat nu op tafel ligt bij ING België, om zo het aantal naakte ontslagen te beperken. “Ik laat mijn diensten onderzoeken of dit leeftijdsdiscriminatie is”, zegt Peeters.

Volgens Jan Denys, arbeidsmarktspecialist van Randstad, kan een jongere werknemer – bijvoorbeeld iemand van 54 jaar - die niét van de regeling kan genieten, naar de rechtbank gaan en zeggen dat hij wordt gediscrimineerd. “Mogelijk krijgt die werknemer dan gelijk”, zegt Denys.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER