AFP or licensors

"Sommige jongeren moeten thuis in de kou studeren": Mechelse jeugdraad vraagt meer warme studeerplekken 

De Mechelse jeugdraad vraagt dat de stad snel werk maakt van meer warme en stille studeerplekken. "Er zijn 83 studeerplekken voor 15.000 studenten. Evenveel als andere jaren maar nu horen we dat jongeren thuis in de kou zitten", zegt Mathias Médo van de Mechelse Jeugdraad op Radio2.

De stad Mechelen moet meer plekken vrijmaken waar studenten in alle rust en warmte kunnen studeren. Dat vraagt de Mechelse Jeugdraad. Momenteel heeft de stad voor 83 studenten een stille en warme studieplek voorzien. "Even veel als in de vorige blokperiodes maar toen woedde de energiecrisis nog niet", zegt Mathias Médo van de Mechelse Jeugdraad op Radio2 in Antwerpen. "We horen van sommige jongeren dat ze thuis in de kou moeten studeren. Daarom moet de stad ingrijpen. Bovendien werkt samen studeren erg motiverend."

Het zijn precies de ‘Hunger Games’ maar nu vecht je voor één van de 83 studieplekken

Anass Bouzakoura, student en lid van de Mechelse Jeugdraad

In een persbericht getuigt een ander lid van de Jeugdraad, Anass Bouzakoura: “Zelf heb ik bij mijn vorige examen meer stress gehad voor het bemachtigen van een studieplek dan voor het behalen van mijn examen. Ik stond elke dag om 18:00 klaar om een plaats te reserveren. De ene dag lukte het en de andere weer niet. Het waren precies de ‘Hunger Games’, maar nu vecht je voor een studieplek. Een stille studieplek is niet voor iedereen evident, de ene thuissituatie is niet de andere." 

De Mechelse Jeugdraad stelt voor dat studenten tijdens de kerstvakantie bijvoorbeeld in schoolgebouwen kunnen studeren. De scholen zelf zijn daar niet voor te vinden omdat zij dan hun verwarming moeten laten opstaan. De Jeugdraad hoopt dat de stad met een oplossing komt. In totaal zijn er 15.000 studenten in Mechelen in het middelbaar en hoger onderwijs samen.

Meest gelezen