BanksPhotos

Op 1 week tijd 20 patiënten met CO-vergiftiging opgenomen in Aalsters ziekenhuis: "Abnormaal hoge CO-waarden"

In het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst zijn vorige week 20 patiënten met een CO-vergiftiging opgenomen. Dat is drie keer meer dan normaal, zegt spoedarts Ignace Demeyer: "Door de energiecrisis gaan mensen op zoek naar alternatieve manieren om hun huis te verwarmen, maar die zijn vaak gevaarlijk." Opvallend was ook dat de patiënten heel erg veel CO binnen hadden.

Het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Aalst is het enige Oost-Vlaamse ziekenhuis dat over een hyperbare zuurstoftank beschikt. In zo'n tank kunnen patiënten die een CO-vergiftiging hebben opgelopen, snel behandeld worden. Het ziekenhuis vangt dus vaak patiënten met een koolstofmonoxidevergiftiging op, maar vorige week waren dat er een pak meer dan normaal.

"Patiënten hadden abnormaal hoge koolstofmonoxidespiegels"

"Afgelopen week hebben we 20 patiënten met een CO-vergiftiging opgenomen, dat is drie keer meer dan gewoonlijk", zegt spoedarts Ignace Demeyer. "Dat is sowieso opvallend, maar wat zeer abnormaal was, is dat die patiënten zeer hoge koolstofmonoxidespiegels hadden. Ze hadden dus heel veel CO binnen. Meestal zijn die waarden een pak lager, nu zorgden ze voor een acuut levensgevaar."

Alternatieve manieren om te verwarmen

De oorzaak ligt voornamelijk bij een slechte afvoer van verwarmingstoestellen. "Elk jaar zien we dat deze soort van vergiftigingen ontstaat door een slecht werkende schouw. Dat is de klassieker. Wat we dit jaar ook vaststellen, is dat er alternatieve manieren van verwarming worden gebruikt, zoals een vuurschaal of barbecue, waar men dan houtskool inlegt. Met deze koude worden alle ramen en deuren goed dichtgehouden, waardoor er erg weinig circulatie is. Houtskool produceert heel veel koolstofmonoxide, wat dan dus tot problemen leidt."

Ook petroleumkachels kennen een opmars. "Bij interventies zien we dat die blijkbaar zeer goed verkocht worden. Maar op zo'n petroleumkachel, die ook veel koolstofmonoxide produceert, heb je geen schouw of afvoer. Daardoor krijg je hetzelfde effect als zo'n houtskoolvuurtje. Ik raad de mensen altijd aan om een CO-meter in huis te nemen, dan word je via een signaal verwittigd als er te veel koolstofmonoxide in de ruimte aanwezig is."

Hyperbare zuurstoftank

Dankzij de hyperbare zuurstoftank in het OLV-ziekenhuis in Aalst kunnen de patiënten met een CO-vergiftiging gelukkig snel geholpen worden. "Door druk op te bouwen geeft zo'n tank hetzelfde effect alsof je 15 meter diep onder water zou duiken. Op dat moment krijgen patiënten 100% zuurstof toegediend. Daardoor zijn ze een klein uurtje later weer CO-vrij en kunnen ze naar huis."

Meest gelezen