Facebook Bal Rat Mort

Bal Rat Mort in Oostende stopt ermee na 124 jaar

Het Bal Rat Mort in Oostende houdt ermee op te bestaan. De belangstelling voor het gemaskerd carnavalsbal was al vele jaren aan het verminderen. Meteen komt een eind aan een lange traditie. Het eerste Bal Rat Mort vond in 1898 plaats. Kunstschilder James Ensor was toen één van de initiatiefnemers.

Volgend jaar zal er geen Bal Rat Mort meer zijn in het Kursaal van Oostende. Het gemaskerd carnavalsbal trok al jaren minder volk. De laatste editie dateert van 2020 want daarna gooide corona roet in het eten.

Facebook Bal Rat Mort

De eerste editie van het Bal Rat Mort dateert al van 1898. Een groep jonge mannen uit Oostende, onder wie James Ensor, had goed gefeest in Parijs. Ze besloten om een groot bal in Oostende te organiseren met de Cercle Cecilia. Het was ook een liefdadigheidsbal, want een deel van de opbrengst ging naar goede doelen.

Elk jaar stond het Bal Rat Mort in het teken van een thema. De deelnemers verkleedden zich in de stijl van die thema's. Sommige balgangers maakten indruk met excentrieke en gewaagde kledij. Buiten het Kursaal stond publiek te kijken naar de uitbundig verklede feestvierders die aankwamen voor het bal.

Facebook Bal Rat Mort

Het Bal Rat Mort was een tijd lang populair bij Britse toeristen. Die kwamen met de ferry uit Dover naar Oostende om naar het bal te gaan. Toen de ferryverbinding afgeschaft werd, bleven de Britten weg van het bal. 

In de loop van de jaren ging minder en minder volk naar de Rat Mort. De Cercle Cecilia stopte met de organisatie en de laatste edities was Toerisme Oostende de organisator. Maar de grote dagen keerden niet terug en daarom gaat de stekker er dus uit.

Meest gelezen