© Reuters

‘Close’ van Lukas Dhont genomineerd voor Golden Globe

Lukas Dhont mag voor de tweede keer in zijn carrière een Golden Globe-nominatie op zijn conto schrijven. Na eerder al ‘Girl’ (2018) is nu ook zijn nieuwste film ‘Close’ genomineerd in de categorie ‘Beste film (niet-Engelstalig)’. En ook Michael R. Roskam kan in de prijzen vallen.

Eva De Poorter

Close moet het in de categorie ‘Beste film (niet-Engelstalig)’ opnemen tegen het Duitse All quiet on the Western front, het Argentijnse Argentina, 1985, het Zuid-Koreaanse Decision to leave en het Indische RRR. Regisseur Dhont vertelt met de film het verhaal van de dertienjarige Remi en Leo, die een hechte vriendschap delen. Tot een ondenkbare gebeurtenis hen volledig uit elkaar trekt. Het is eveneens de Belgische inzending voor de Oscars, waarvan de nominaties in januari bekendgemaakt worden.

LEES OOK. RECENSIE. ‘Close’ van Lukas Dhont: Dit is de mooiste film van het jaar *****

In 2018 kreeg ook Girl - Dhonts vorige film - al een nominatie, in diezelfde categorie. Dat was meteen de eerste Vlaamse titel ooit die kans maakte op het beeldje. Wel schreven over de taalgrens onder meer Jaco Van Dormael en de broers Dardenne al nominaties op hun naam. Farinelli van Gérard Corbiau (1994) en Ma vie en rose van Alain Berliner (1997) zijn de enige twee Belgische winnaars.

Lukas Dhont (rechts) met hoofdrolspeler Eden Ambrine. © AFP

Mocht Close het beeldje winnen, dan is dat de zoveelste prijs in rij. Eerder mocht Dhont al huiswaarts met de Grand Prix op het filmfestival van Cannes, naast andere prijzen op verschillende filmfestivals. Afgelopen weekend kwam daar ook nog de prijs voor beste internationale film bij op het National Board of Review Awards. Films die daar goed scoren komen ook in beeld voor de Oscars. Al kon Dhont zijn favorietenrol tijdens de European Film Awards dan weer niet waarmaken. Close was genomineerd in de categorieën ‘Beste film’, ‘Beste scenario’, en ‘Beste hoofdrol’ (Eden Dambrine), maar hij moest het IJslandse Reykjavik zonder prijs verlaten. De nominatie voor de Globes is dan een troostende opsteker.

Er valt overigens nog Belgische nieuws te rapen. De tv-reeks Black bird maakt niet alleen kans op het beeldje voor ‘Beste acteur in hoofdrol’ (Taron Egerton) en ‘Beste acteur in een bijrol’ (Paul Walter Hauser), maar ook voor ‘Beste tv-serie (gelimiteerd, anthology of tv-film)’. De eerste drie afleveringen werden geregisseerd door Rundskop-maker Michael R. Roskam.

Nominatie voor Avatar

Opvallend, hij komt deze week pas in de zalen, toch is de nieuwe Avatar: The way of water al genomineerd als ‘Beste film (drama)’. Waar hij tegenover Elvis, The Fabelmans, Tár en het kassucces Top gun: Maverick staat. Regisseur James Cameron komt dertien jaar na technisch hoogstandje Avatar - en hoogst scorende film aller tijden aan de box office met zo’n 2,75 miljard euro - nu eindelijk met een vervolg. Hijzelf is ook genomineerd voor ‘Beste regie’. Bij de films is The banshees of Inisherin het vaakst genomineerd, met acht stuks (waaronder ook ‘Beste film (musical, comedy)’), Everything everywhere all at once volgt met zes nominaties. The Fabelmans, Babylon en Elvis krijgen er elk vijf.

Tom Cruise speelde de hoofdrol in het kassucces Top gun: Maverick, maar een Golden Globe zal hij daar niet voor krijgen. © AP

Tom Cruise maakt dan weer geen kans op een beeldje als ‘Beste acteur’. Cruise stuurde zijn drie Globes terug toen vorig jaar duidelijk werd dat de organisatie, de Hollywood Foreign Press Association, maar weinig diversiteit in rangen had. De uitreiking verdween toen van televisie en de sterren bleven weg, maar keert dit jaar terug na een hertekening. Of het daarmee te maken heeft, is moeilijk te zeggen. Opmerkelijk is het wel, gezien het succes van Top gun: Maverick waarin hij de hoofdrol speelt.

Niets voor ‘Lord of the rings’-reeks

Actrice Zendaya rijgt dan weer de prijzen aan elkaar bij onder meer de Emmy’s, maar nu pas krijgt ze haar eerste Golden Globe-nominatie, voor haar rol in de reeks Euphoria. Onder meer tv-reeksen The crown, Only murders in the building en Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer story maken kans op vier beeldjes. Disney+-reeks Abbott elementary is de leider, met vijf nominaties. Voor de twee meest besproken fantasy-reeksen van het jaar is de douche koud: House of the Dragon heeft er slechts twee. Lord of the rings-prequel Rings of power blinkt uit in afwezigheid. Dat terwijl de Amazon-reeks een budget had van bijna 1 miljard dollar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer